KAMPANJE „PAŽLJIVO SA ŽIVOTIMA“ I „GLEDAJ DA TE VIDE“: Mladi Subotičani služali o važnosti poštovanja saobraćajnih pravila

J. L. 19. 09. 2023. u 12:41

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizuje kampanje „Pažljivo sa životima“ i „Gledaj da te vide“, u kojima učestvuju svi uzrasti, od najmlađih do đaka završnih godina srednjih škola, a čiji je cilj edukacija o saobraćajnim pravilima.

foto: subotica com

- Osnovni cilj je povećanje svesti o bezbednom učešću u saobraćaju, jer je to od suštinskog značaja za smanjivanje nesreća i stradanja u saobraćaju. U ovoj edukaciji ciljna grupa su završni razredi srednjih škola u Subotici, a biće reči i o svim učesnicima u saobraćaju – pešacima, vozačima, biciklistima, motociklistima... – najavljuje Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja rada Subotice. – Statistika nam ide na ruku, kampanje daju najbolji rezultat ali moraju da se održavaju u kontinuitetu, godinama. Bez jasne edukacije i upoznavanja sa posledicama nebezbednog ponašanja nema napretka.

A koliko posledice mogu da budu fatalne, đacima je govorio Slaviša Savić, koji je posle saobraćajne nesreće već tri decenije prikovan za invalidska kolica.

-Moja invalidnost je nastala zbog prebrze vožnje, nevezivanja pojasa i svih drugih mladalačkih izazova koji su i danas aktuelni  - ističe predavač. – Mladi ne treba da se plaše saobraćaja, ali treba da znaju da učešće u njemu nije dečja igra koju možemo ponoviti, da svaki sekund tokom učešća budu koncentrisani, da ne koriste alkohol i psihoaktivne supstnace  vožnji, vezuju pojas, poštuju ograničenje brzine... Mladi misle uglavnom na finansijske posledice, ali ne shvataju da ta kazna nije kazna, nego neplanirani trošak. Kazna je ova koju ja služim već 30 godina i ona ne može da se plati.

Pogledajte više