INTERVENISALI ČETIRI PUTA: Vežba subotičkog tima za spasavanje na vodi

J. L. 14. 09. 2023. u 15:51

PRIPADNICI Tima za spasavanje i rad na vodi Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici izveli su vežbu spasavanja na Palićkom jezeru i pokazali osnovne elemente spasavanja sa kopna i iz čamca.

foto: Tv Subotica

 -Radili smo simulaciju spasavanja utopljenika koji je plivao i kojeg smo dovukli nazad do obale. Zatim smo radili spasavanje sa bacanjem plutajućeg  kanapa do utopljenika, on se sam hvata za kanap i mi ga izvlačimo napolje. Potom smo vozili rafting čamac i simulirali situaciju da se čamac prevrne ili da neko ispadne iz čamca i povratak u čamac, kao i spasavanje utopljenika kanapom iz čamca. Na kraju vežbe smo koristili i motorni čamac koji nam služi da što pre stignemo do nekog objekta, utopljenika ili plutajućeg objekta i da ugrožene potom prevezemo do obale - objašnjava Dejan Vukmanov, vođa Tima.

Tim je formiran pre dve godine, ima šest članova i svi su pripadnici Sektora za vanredne situacije, odnosno pored vatrogasnog posla prošli su i dodatnu obuku za spasavanje na vodi. Za to vreme intervenisali su četiri puta – u tri navrata su pronalazili utopljenike i izvlačili ih iz vode, a jednom su izvukli iz Palića putnički automobil.

Pogledajte više