PROŠIRUJE SE INDUSTRIJSKA ZONA „ZMIČ“: Opština Paraćin potpisala u tu svrhu Memorandum sa kompanijom „Moravacem“ (FOTO)

Zorana Rašić 02. 09. 2023. u 16:50

OPŠTINA Paraćin i fabrika cementa “Moravacem“, sa sedištem u Popovcu, potpisale su danas Memorandum o saradnji u prostorijama te kompanije.

Foto: Z. Rašić

Svečano potpisivanje organizovano je u okviru proslave jubileja - 125 godina postojanja fabrike cementa u Popovcu, a potpisnici su bili predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević i generalni direktor „Moravacema“  Rade Bučevac.

Nakon potpisivanja, kako je rekao, veoma važnog Memoranduma o saradnji, Milićević je u svom obraćanju medijima izjavio da Paraćin ima industrijsku zonu koja je već mala, te da sada „zadnjih devet hektara prodaje jednoj nemačkoj kompaniji koja će doći u Paraćin“.

Foto: Z. Rašić

Vladimir Milićević

- To je jedan veliki investitor, ali nakon toga mi više nemamo ni zemlje, ni potencijala za širenje Industrijske zone – kazao je Milićević, objašnjavajući da je sada sa cementarom „napravljena jedna dobra priča“, jer Opština nije kupila 28 hektara zemljišta - gde je jedan deo republički, a drugi „Moravacema“ - već će Opština u njihovo ime pregovarati sa investitorima i prodavati zemlju, po još uvek izuzetno povoljnoj ceni.

- Tako imamo dodatnih 28 hektara koje ćemo ponuditi investitorima. Već dosta kompanija se interesuje i nadam se da će ovo biti na obostrano zadovoljstvo – dodao je Milićević.

Generalni direktor „Moravacema“ Rade Bučevac rekao je da je saradnja sa Opštinom Paraćin već postojala kroz konkurs „Partnerstvo za budućnost“,  kao i kroz pomoć koju je cementara pružala Mesnoj zajednici Popovac, ali je potpisivanje Memoranduma možda jedna od najvećih stvari urađenih u poslednjih 15 godina  jer se radi o proširenju Industrijske zone „Zmič“.

- Sreća je što je ta zona popunjena, što imamo stvarno rekorde u stranim direktnim investicijama. Nadamo se da ih i ovaj naš projekat može privući  još više – kazao je Bučevac, objasnivši da je „Moravacem“ svih svojih 25 hektara dao na raspolaganje Opštini i da će finansirati parcelaciju, nakon čega Opština može da pregovara sa stranim investitorima.

 Bučevac je izrazio nadu da je ovo početak niza strateških projekata, naročito iz oblasti zaštite životne sredine i oblasti upravljanja otpadom, što može da bude na korist i „Moravacema“ i građana opštine Paraćin.

Nakon završetka ceremonije potpisivanja Memoranduma, sa predstavnicima Opštine Paraćin domaćini su upriličili svečano otvaranje sportskog terena u Popovcu, koji su zatim predali na upotrebu meštanima te mesne zajednice.

Pogledajte više