PROSLAVLJENA VELIKA GOSPOJINA: Tradicionalna svečanost u vrnjačkom selu Gračac

G. ĆIROVIĆ 29. 08. 2023. u 11:50

Liturgijom u seoskom Hramu Svetog Save, sečenjem slavskog kolača i prigodnom svečanošću, u selu Gračac nadomak Vrnjačke Banje obeležen je veliki hrišćanski praznik, Uspenije presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, praznik majki i dece.

Opština Vrnjačka Banja

A tradiconalni, četvorodnevni sabor, pod sloganom „Gračac volim i u srcu nosim, Velikogospojinskim saborom svuda se ponosim“ i ove godine je okupio veliki broj folklornih ansambala, pesnika, zdravičara, mlade, ali i malo starije recitatore, pevače narodne muzike, brojne izlagače autentične hrane i pića, domaće rakije, rukotvorina i radinosti.

Opština Vrnjačka Banja

 

- Od pre deset godina započelo je intenzivnije oživljavanje tradicije okupljanja i saborovanja, jer su pesma, muzika, kao i sabori održali srpstvo. Oni čuvaju identitet našeg naroda i našeg mesta – rekao je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine. - Cilj je da pokažemo da naša sela mogu da žive, da slave bitne datume, da okupe decu, da se na saborima priča o lepim stvarima, da se pohvale najbolji ljudi, kao i da se prisetimo dela onih koji su nekada nešto dobro uradili za svoje mesto, da deci usadimo prave vrednosti koje će negovati buduće generacije.

Pogledajte više