„DANI LUDAJE“ UZ VIŠE KONCERATA: Kikinda se sprema za takmičenje

Rada Šegrt 11. 08. 2023. u 12:48

JEDNA od najpoznatijih turističkih manifestacija u Srbiji, kikindski "Dani ludaje", biće održana od 14. do 17. septembra.

Foto: R.Šegrt

Biće ovo 38. izdanje ove fešte u čast banatske banane ili bundeve. Osim takmičenja proizvođača najtežih i najdužih tikava, koje se tradicionalno održava u subotu, tokom četiri dana trajanja biće priređeno i više koncerata.

Iz Turističke organizacije je najavljeno da će program biti prilagođen svim uzrastima.

Tokom karnevala predškolaca najmlađi Kikinđani uživaju da se maskiraju

- U četvrtak će nastupiti naš proslavljeni violinista Stefan Milenković sa svojim orkestrom. Petak je rezervisan za rok muziku i na bini u centru grada sviraće "JU grupa", Nele Karajlić i "Osiromašeni uranijum". U subotu je folk veče, pevaće Milica Pavlović i Saša Matić, dok će u nedelju svirati "Banda drvena" - najavljeno je iz Turističke organizacije Kikinde.

Prema ustaljenoj tradiciji "Dana ludaje" u petak će biti održan "Karneval predškolaca", kada će maskirani mali Kikinđani, u kostimima specijalno izrađenim za ovu manifestaciju, prošetati centrom grada.

Gosti će na Banatskom fruštuku" moći da probaju specijalitete ovdašnje kuhinje, a u "Gostinskoj sobi" i hranu koju će predstaviti prijateljski gradovi i udruženja. "Fruštuk" će se služiti u subotu i nedelju, tako niko ko dođe neće ostati gladan.

Inače, najteža bundeva na "Danima ludaje" do sad je imala 716,5 kilograma i stigla je prošle godine iz Mađarske. Uzgajivač je pčelar Tibor Kokai, iz mesta Tapio Sent Marton. Ova težina je u svetskom rangu najuspešnijih uzgajivača bundeva. Sve tri nagrade u proizvodnji dugačkih ludaja prošle godine su pripale članovima porodice Jankov, Dušanu, njegovoj majci Ružici i ćerki Nađi. Oni su imali tikve od 259, 253 i 247 centimetara.

Pogledajte više