"PARIZ" U VLASNIŠTVU GRADA: Kraljevčani potpisali ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu

G. ĆIROVIĆ 03. 08. 2023. u 11:47

Potpisivanjem Ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu, Grad Kraljevo konačno je dobio pravo svojine nad zgradom i pripadajućim zemljištem nekadašnjeg hotela, a današnjeg restorana „Pariz“ u čijem se sastavu nalazi i Kraljevačko pozorište.

G.Šljivić

Na taj način praktično je realizovana dugogodišnja inicijativa da se ovo znamenito zdanje na Trgu srpskih ratnika, sagrađeno još 1881. godine, vrati u vlasništvo Grada i zaštiti od propadanja.

- Prenosom vlasničkih prava nad objektom sa Republike Srbije na Grad, a za potrebe Kraljevačkog pozorišta, biće sačuvan i oživljen jedan od gradskih simbola i deo bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Čuveni restoran u prizemlju će svakako nastaviti da radi, dok će Kraljevačko pozorište dobiti znatno bolje uslove za rad i „izaći“ na centralni gradski trg – zadovoljno konstatuje dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

Kraljevačko pozorište koje je ušlo u osmu deceniju postojanja i rada, prema njegovim rečima, država je prepoznala kao relevantnog i ambicioznog aktera pozorišnog života Srbije.

- To je i mesto okupljanja Kraljevčana svih generacija, učesnik, i pobednik reprezentativnih festivala, čiji su glumci i predstave ovenčani brojnim nagradama. Sada će moći da se proširi, poveća kapacitet sale i dobije prostorije dostojne jedne ugledne ustanove kulture – dodaje Terzić. - Predstoji nam priprema i izrada projektno-tehničke dokumentacije kao naredni korak u nameri da „Parizu“, koji je svojevremeno bio visokorangirani hotel u kojem su dočekivani i srpski kraljevi, konačno vratimo stari sjaj i značaj.

Pogledajte više