RUŽA I KOČA SU TRAGIČNO POGINULI PRE 82 GODINE: Streljani su u ataru pored puta za Mihajlovo (FOTO)

Bogoljub Grujić 26. 07. 2023. u 13:37

NA dan tragične pogibije zaljubljenog mladog para revolucionara, Ruže Šulman i Vladimira Koče Kolarova, 26. jula 1941. godine, kada je streljano još nekoliko rodoljuba, na Bošnjakovom salašu kod Zrenjanina, u ataru pored puta za Mihajlovo, položeni su venci i cveće na obnovljeno i restaurirano spomen-obeležje.

grad Zrenjanin

Osim predstavnika grada Zrenjanina, počast stradalim sugrađanima odali su i predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera i gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. 

grad Zrenjanin

- Moramo se sećati ovih divnih, mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv okupatora - poručila je Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina, uz napomenu da nijedna žrtva za slobodu nije bila uzaludna.

grad Zrenjanin

   

Ratna priča o Ruži Šulman i Koči Kolarovu ostala je kao svedočanstvo otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, a s obzirom na to da su bili i verenici, zajedničkim odlaskom u smrt prekinuti su snovi o bračnom i porodičnom životu, koje su imali, a podredili su ih revoluciji i borbi za slobodu. Okupatori su Ruži, koja je tada imala 24 godine, ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila. Tri godine stariji Koča bio je pesnik, a oboje su se veoma mladi priključili omladinskom revolucionarnom pokretu i zajedno radili na njegovom omasovljenju u srednjem i severnom Banatu. Streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

SPOMENIK DELO ČUVENOG ARHITEKTE BENCEA

Spomenik na Bošnjakovom salašu delo je arhitekte Tibora Bencea, a podignut je šezdesetih godina prošlog veka i obnovljen 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem prigodne spomen-ploče, stola i klupa za odmor, kao i nove prilazne staze.

Pogledajte više