KAMEN STAR 15.000 GODINA: Majstori iz cele Srbije u Beloj Vodi kod Kruševca od "peščara" prave remek dela

S.BABOVIĆ

15. 07. 2023. u 12:33

KAMENA stena stara 15.000 godina čuva se u Beloj Vodi kod Kruševca, ali tople boje mnogo mlađeg kamena privlače umetnike iz cele Srbije da se okušaju u radu sa slavnim "peščarem".

Foto:S.Babović

Tako je 47. Belovodska rozeta, originalna manifestacija u selu zaljubljenika u kamen, i ove nedelje okupila umetnike u okviru mozaičarske i vajarske kolonije. Od ateljea na otvorenom u Parku skulptura, sve do Zapadne Morave, odjekuju dleta, čekići, čuje se škripa šmirgle, odzvanjaju kamenčići za mozaik.

- Prvi put sam ovdei zaista sam oduševljen prirodom ovog kamena - priča za "Novosti" master slikarstva Đorđe Radović iz Beograda. - Peščar je lak za obradu, postoje zanimljive, pastelne nijanse koje ranije nisam viđao u radu. Odlučio se da izradim belovodsku česmu, spojio sam motive vode i kamena.

Akademska umetnica Ružica Španović iz Sremske Mitrovice već je 2017. godine upoznala "belutak".

Umetnici svedoče da nije jednostavno raditi u Beloj Vodi, gde žive pravi majstori za kamen. Stručni žiri ovde živi u svakoj kući.

- Klesarsko umeće nasleđivalo se zajedno sa alatom i to odmah posle niže škole - svedoči za "Novosti" pisac iz ovog sela prof. dr Velibor Lazarević. - Zanat se napuštao jedino ako se od silihoze razboli i to između 30. i 50. godine života.

Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra u Kruševcu, koji zajedno sa MZ Bela Voda, organizuje "Belovodsku rozetu" za ovo mesto kaže da je "prestonica srpskog klesarstva". U okviru manifestacije se od 1989.godine uručuje "Rozeta Srbije" ili "Cvet u kamenu", priznanje za značajan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti. U subotu će je primiti Radoš Bajić.

Od Ravanice do Brankovog mosta

MANASTIRI i crkve moravske arhitekture nastali od belovodskog materijala nadaleko su čuveni: Ravanica, Lazarica, Ljubostinja, Manasija, Kalenić, Milentija, Veluće, Drenča, Lepenac, ali i Crkva Svetog Marka u Beogradu, Palata Beograd, Pošta, Hipotekarna banka, Brankov most.

Pogledajte više