DOBIJAJU VEĆA PRAVA: Novi kolektivni ugovor za činovnike u Leskovcu

I. M. 13. 07. 2023. u 17:11

Potpisom gradonačelnika Gorana Cvetanovića na Kolektivni ugovor kod poslodavca za zaposlene u leskovakoj Gradskoj upravi omogućena su im i određena prava veća u odnosu na isti akt koji važi na republičkom nivou.

foto: GU Leskovac

Cvetanović je ugovor potpisao sa Goricom Zdravković, predsednicom Organizacije sindikata Gradske uprave grada Leskovca.

Novim kolektivnim ugovorom, pored ostalog, omogućena je solidarna pomoć za rođenje deteta u iznosu prosečne zarade u državi, dok će se radni staž zaposlenih koje je Gradska uprava preuzela od drugih pravnih lica uzimati u obzir prilikom isplate jubilarnih nagrada.

Zaposlenima se omogućava i plaćeno odsustvo u određenim slučajevima kao i solidarna pomoć u slučaju smrti člana uže porodice i pravo na pomoć prilikom vantelesne oplodnje bez obzira na pol radnika, dok će u slučaju bolovanja zbog nege bolesnog deteta biti isplaćivana puna zarada.

Zdravković je kazala da su zarade zaposlenih, osim državnim kolektivnim ugovorom, uređene i drugim pravnim aktima, te u tom segmentu nije moglo do dođe do bitnih promena.

Ona se zahvalila gradonačelniku, u ime svih sa sedmim stepenom stručnosti, jer su se stekli uslovi za povećanje njihovih zarada. Cvetanović je dodao da će za te namene iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 40 miliona dinara.

Pogledajte više