PRIZNANJA TRUDU I ISTRAJNOSTI: Vidovdanske nagrade dodeljene najuspešnijim osnovcima i srednjoškolcima

E.V.N. 29. 06. 2023. u 07:15

U GRADOVIMA Srbije juče su dodeljene Vidovdanske nagrade kao priznanja za postignute uspehe na takmičenjima tokom školovanja.

b. grujić

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uručio je 1.105 Vidovdanskih nagrada, za ukupno 909 učenika. 

- Danas je Vidovdan, i u našem narodu kažu da ono što danas vidimo to je budućnost, to je putokaz za naš narod, a ono što ja danas vidim, to ste vi. Vi ste ta budućnost kako našeg grada, tako i naše države. Želim vam da nastavite dalje marljivo da radite kao i do sada, da volite svoj grad i budete ponosni na njega i svoju zemlju - rekao je Đurić. 

Srednjoškolac Mihajlo Ninkov jedan je od najuspešnijih učenika, a za njega ova nagrada predstavlja simbol izuzetnih dostignuća. 

- Ova nagrada je nagrada za zalaganja i predanosti svih nas. Ona naglašava važnost rada, truda i istrajnosti u postizanju uspeha. Takmičenja nam s jedne strane pružaju mogućnost znanja, ali su i izvor motivacije i inspiracije, podstiču nas da razvijamo kritičko razmišljanje, istraživački duh i sposobnost rešavanja kompaktnih problema - rekao je Ninkov. 

Za najbolje i novac 

- UZ zahvalnice, Vidovdanska nagrada podrazumeva i novčani deo, pa su tako đaci generacija dobili po 12.000 dinara, a ostali od šest do deset hiljada dinara u zavisnosti od osvojenog mesta na takmičenjima. Nadam se da će ova nagrada postati tradicionalna i da će iz godine u godinu još više dobiti na značaju - rekao je, prilikom dodele Vidovdanske nagrade, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Među najuspešnijim školama tokom prethodne školske godine bila je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj", a direktor ove ustanove, Radivoje Stojković, đacima je poručio da bi svaki put iznova trebalo da pomeraju granice.  Kao podstrek i podrška, nagrade su ove godine prvio put uručene i kraljevačkim đacima. Uz prigodan program, u Svečanoj sali Gradske uprave, nagrade je primilo ukupno 110 učenika, od kojih je 33 đaka generacije iz svih ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, kao i oni koji su iz nastavnih predmeta na republičkim i na međunarodnim takmičenjima i smotrama znanja, likovnim i sportskim nadmetanjima, osvojili jedno od prva tri mesta. 

Centralni deo tradicionalne Vidovdanske akademije, koju su priredili Grad Zrenjanin i organizacija "Svetosavlje", bilo je uručenje nagrada za 39 učenika generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u školskoj 2022/23. godini. 

Pogledajte više