ŠTETA PO KATEGORIJAMA: Kraljevčani otklanjaju posledice majske i junske poplave

G. ĆIROVIĆ 26. 06. 2023. u 12:13

PREMA preliminarnim podacima, majske i junske poplave u kraljevačkom kraju pričinile su štetu na stambenim objektima u ukupnom iznosu od 73 miliona dinara.

G.Šljivić

Vodena stihija oštetila je oko 150 kuća, ali su ti objekti u većini slučajeva lakše oštećeni, odnosno u njih je voda samo prodrla bez izazivanja konstruktivnih oštećenja.

Štetu u stambenom sektoru, ne računajući vikendice i pomoćne objekte, građani mogu da prijave do 7. jula, a stručne komisije će na terenu utvrditi kategoriju oštećenja.

G.Šljivić

 

- Za prvu kategoriju oštećenja stambenih objekata predviđeno je 200.000 dinara pomoći države, za drugu 300.000, za treću 400.000 dinara i one se smatraju lakšim kategorijama, odnosno gde nije bilo konstruktivnog urušavanja. Četvrta i peta kategorija zahtevaju teže građevinske intervencije i za četvrtu je predviđeno pola milijarde dinara, a za petu 800.000 dinara – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu.

G.Šljivić

 

Istovremeno sa procenom štete, Kraljevčani otklanjaju posledice elementarne nepogode, a u asanaciji terena aktivno učestvuju stručne službe ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) i Veterinarskog specijalističkog instituta.

- Važno je da građani najpre odrade mehaničko čišćenje i da se teren isuši kako bi naše ekipe mogle da pristupe završnoj dezinfekciji – kaže dr Miloš Urdov iz ZZJZ, dodajući da tokom poplavnih talasa nije uočeno pogoršanje epidemiološke situacije.

Pogledajte više