PODRŠKA MLADIMA U SELIMA VOJVODINE: Pokrajina izdvojila 200 miliona dinara za 163 gazdinstva

Z. GRUMIĆ 20. 06. 2023. u 13:59

POTPREDSEDNIK Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić uručio je danas u Novom Sadu ugovore vredne ukupno 200 miliona dinara mladim poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini, kojima su bespovratna finansijska sredstva dodeljena na nedavno zaključenom konkursu namenjenom podršci ruralnom razvoju.

Z. Grumić

Ta bespovratna finansijska sredstva su, prema propozicijama javnog poziva, raspodeljena na 163 nosioca poljoprivrednog gazdinstva u pojedinačnim iznosima od najmanje 500.000 do maksimalnih 1,5 miliona dinara po prijavi.

- Suština ove podrške je da nam mladi ostanu na selu, odnosno da ih vratimo na selo, da žive i rade – istakao je Galić uručujući ugovore i napomenuo da je od 2017. godine, kada je počeo taj vid podrške pokrajine ruralnom razvoju, oko 1.000 mladih ljudi dobilo pomoć da kupe mašine, opremu i druga sredstva za proizvodnju kojom se bave.

U okviru ove pomoći pravilnikom je predviđeno da Pokrajina finansira čak 90 odstvo vrednosti investicije za koju se opredelio određeni podnosilac prijave na konkursu.

- Ukoliko je neko odlučio da kupi mašinu koja košta 15.000 evra, Pokrajinska vlada će mu subvencionisati 13.500 evra – objasnio je Galić.

Među onima koji su ostvarili pravo na podršku je i Dragana Laćarak iz bačkog mesta Silbaša, koja sa svojim suprugom Nikolom i ostalim članovima porodice proizvodi papriku i paradajz.

- Konkurisali smo radi nabavke tri plastenika i dobili smo 1,5 miliona dinara. Hvala Pokrajinskoj vladi za pomoć, koja nam mnogo znači – izjavila je Dragana Laćarak.

Isti novčani iznos odobren je i Mariji Novaković iz Novih Karlovaca u Sremu.

- Ovu značajnu podršku Pokrajine iskoristićemo za kupovinu opreme, odnosno mehanizacije za našu farmu muznih krava – kaže ta mlada diplomirana inženjerka poljoprivrede i zahvaljuje darodavcima.


 


 

Pogledajte više