NEMA KO DA SEČE ŠUME U VRŠCU: Zbog nedostatka radnika, šumska uprava odustala od prodaje ogrev na metar

Jelena J. Baljak 13. 06. 2023. u 07:15

ZBOG nedostatka radne snage, Šumska uprava „Vršac“ već nekoliko godina ne prodaje ogrevno drvo na metar, već kupcima nudi isključivo cele trupce od četiri do šest metara dužine.

Foto: Martin Čandir

To znači da građani moraju sami da organizuju seču stabala na samom stovarištu, kao i prevoz do svojih kuća, što je donekle umanjilo interesovanje za nabavkom ogreva na ovaj način.

Čedomir Karović, upravnik ŠU „Vršac“, ističe da godinama kubure sa radnom snagom, a najviše sa drvosečama, jer niko, a naročito mladi, ne želi da se lati motorne testere, iako su dnevnice pristojne i redovne. Zato su i trajno odustali od prodaje metrica.

Međutim, bez obzira na komplikovaniji proces, uspevaju da prodaju sve što poseku u sklopu redovnog godišnjeg plana seče šuma Vršačkih planina.

-Trenutno na lageru imamo oko 40 kubika cera, hrasta, graba i jasena. Cena višemetarskog drveta je 5.675 dinara, što je na prošlogodišnjem nivou. Međutim, kupci moraju da plate i sečenje trupaca na metar, zatim prevoz, kao i sečenje na cepanice, što je dodatni trošak – objašnjava Karović, za „Novosti“.

Za razliku od prošle godine, kada su zbog ukrajinske krize i pretnji nestašicom gasa građani još u martu masovno rezervisali ogrev za narednu zimu, u ovom trenutku je potražnja jako mala. Očekuje se da će pomama krenuti u septembru i oktobru, pred početak grejne sezone.

Pogledajte više