ČUDO OD VIŠNJE U FEKETIĆU: U bačkom selu ponosni na voće koje ne uspeva ni u jednom drugom području

Z. Rajić

19. 06. 2023. u 07:30

SELO Feketić u bačkoj opštini Mali Iđoš, koje Balašević u jednoj svojoj pesmi zove Bleketić, aludirajući na njegovo ime (prevedeno sa mađarskog) Crno Brdo, bilo je u znaku svog brenda, takođe crne boje – višnje, sa zaštićenim geografskim poreklom, jer ne uspeva ni u jednom drugom području!

Foto:Z.Rajic

U Feketiću nema nijedne kuće bez stabla crne višnje, a celo selo ima desetine hiljada sadnica ovog visokokvalitetnog voća.

   - Ova naša autohtona sorta, koja se ranije jednostavno zvala „feketićka crna višnja“, a sadašnji naziv je „prima“, ima do 70 odsto više antioksidanasa od ostalih vrsta, i izuzetno je slatka. Institut za voćarstvo u Čačku je utvrdio da je feketićka višnja najotpornija sorta na svetu. Naš je „problem“ što, iako imamo puno višanja u selu, i zasadi se stalno povećavaju, opet ne možemo da zadovoljimo potražnju – rekao je predsednik Saveta MZ Feketić Bela Bojtoš.

Na ovogodišnjim „Danima feketićke višnje“, 20. po redu, mogli su da se degustiraju sveži plodovi i razne poslastice i proizvodi od višnje – kolači, sokovi, kompoti, džemovi, pekmezi, slatko, liker, rakija, vino, sos, pa čak i supa, zvana cibere.

Proizvođači se, zbog niske otkupne cene, nerado odlučuju da višnju predaju u otkup, jer, kako kažu, više zarade ako je prodaju prerađenu.

Šareni program

   „Dani feketićke višnje“ su i praznik sela, koji je ove godine bio ispunjen dečjim karnevalom, turnirom u rvanju, izložbama likovnih i ručnih radova, koncertima učenika muzičke škole, kulturno-umetničkih društava i „Azuro benda“ i vatrometom. Bili su raspisani literarni i likovni konkurs za učenike na temu „Moje selo i višnja“, a birao se i najlepše uređen prostor ispred kuće. Posebna atrakcija bilo je takmičenje u kuvanju junećeg paprikaša.

- Uz sok, vino, liker i rakiju od višanja, ove godine ćemo praviti i pekmez bez šećera, iz organske proizvodnje, jer naša višnja uspeva bez upotrebe bilo kakvih hemikalija – kazao je Žolt Horkai iz porodice koja je, sa 350 stabala, najveći uzgajivač višnje u Feketiću.

Maksimum iz feketićke višnje, međutim, nisu izvukli lokalni proizvođači, nego bračni par iz Beograda, Jelena Topalović i Dragan Simić, koji su u Feketiću podigli zasad ovog voća na 1,5 hektara. Oni od „prime“ prave organske proizvode – matični sok, džem, rakiju i liker, a uspeli su da proizvedu i ulje od semena koštica višanja, koje je jestivo i lekovito, a ima primenu i u kozmetici.

- Želja nam je bila da iskoristimo sve od višnje, pa tako nudimo i peteljke za čaj i jastuke punjene košticama višanja – rekla je Jelena.

Pogledajte više