UŽIVALI U SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA: Druženje Zrenjaninaca sa najstarijim sugrađanima (FOTO)

Bogoljub Grujić 09. 06. 2023. u 18:22

KORISNICI usluga Gerontološkog centra u Zrenjaninu dobri su domaćini svojim sugrađanima.

B.Grujić

Lepo se družili, zapevali, takmičili se u pikadu, šahu i još nekim sportskim disciplinama i osmesima, uz posluženje i toplu dobrodošlicu, ugostili svoje sugrađane, tako bi se u nekoliko reči oslikalo lepo prepodne u dvorištu Gerontološkog centra u Zrenjaninu.

- Nama je ovako skoro svaki dan, organizujemo se igramo šah u hladovini ovog našeg letnjikovca u dvorištu - tiho zbori čika Vasilije, penzioner iz Zrenjanina, ističući svog prijatelja Branislava Frenca, koji je nedavno izložio svoje rukotvorine i maketu seoskih kola i Bečkerečke ćuprije, koje je sam napravio.

Oko 300 uglavnom starih, teško pokretnihkorisnika ove ustanove, bili su ljubazni domaćini u Otvorenim vratima i sportskom danu po lepom i sunčanom vremenu, a sve ih je pozdravio i preneo lepe želje gradonačelnika Zrenjanina, kojeg su poslovne obaveze odvele na drugu stranu, njegov zamenik Saša Santovac.

- Imamo u okviru centra frizera, krojačicu, vešeraj, ja sam ovde u domu više od pet godina i mada sam u invalidskim kolicima i teško se krećem, dobro mi je ovde, imam sve što mi je potrebno, a najviše se radujem posetama najmilijih - uz osmeh kaže baka Radmila.

- Trudimo se zaista da ovim ljudima boravak u Gerontološkom centru učinimo što prijatnojim, imamo trenutno dva bračna para koji su stogodišnjaci i oni su u svojim sobama, a oko 300 korisnika svakodnevno brine 28 medicinskih radnika, od kojih su dva lekara, fizioterapeuti i medicinske i geronto sestre, psiholog i radnice u kuhinji - ističe Gordana Škundrić, socijalni radnik, takođe stalno zaposlena u ovoj ustanovi.

APARTMANI ZA BRAČNE PAROVE

Nekad ih je bilo više, sada je nešto smanjen broj bračnih parova koji koriste usluge centra, a osim apartmana za jednu ili dve osobe, na raspolaganju su jednokrevetne, dvokrevetne i četvorokrevetne sobe.

30 LEKARSKIH INTERVENCIJA DNEVNO

- Bez obzira što su korisnici usluga čili, veseli i nasmejani danas, u okviru ovog sportskog druženja i Otvorenim vratima doma, kako smo nazvali današnji dan, vrlo su revnosni i kada je zdravlje u pitanju i u toku dana u dve smene, obavimo po tridesetak lekarskih pregleda u proseku- uglas kažu zaposleni lekari, ističući zadovoljavajuć podatak da je stopa smrtnosti na prosečnom nivou.

Pogledajte više