BROJNIM DOGAĐANJIMA OBELEŽENO ŠEST DECENIJA SREDNJE ŠKOLE U LJIGU: Iznedrili brojne uspešne ljude, među kojima je i više od 30 doktora nauka

B. PUZOVIĆ 08. 06. 2023. u 13:44

LjIŽANI obeležavaju šest decenija postojanja Srednje škole "1.300 kaplara" koja je iznedrila brojne uspešne ljude u svojim profesijama, među kojima je i više od 30 doktora nauka. Nekoliko puta menjala je ime, bivala gimnazija, obrazovni centar, tehnička škola, ali njeni profesori marljivo su se trudili da učenici steknu znanja i vrline.

Foto B. Puzović

Na glavnoj svečanosti izveden je komad "Praskozorje Srbije" u režiji direktorke škole Biljane Jovanović, u kom su učestvovali sadašnji i bivši učenici i profesori, monodrama "Ja, Milunka" - monolog iz "Knjige o Milutinu", priređena šetnja učenika varošicom - Modni vremeplov, prikaz kako su se, kroz epohe, Ljižani odevali. Na trgu je bio i Kaplarski sto - predstavljanje znanja i umeća učenika ugostiteljske i mašinske struke, te Festival nauke.

Organizovane su izložbe fotografija "Moj zavičaj" i crteža o Kolubarskoj bici...

Čas "Kolubara teče i pamti", posvećen Živojinu Mišiću, održan je uz vojnički hleb tain, kakav su jeli i đaci kaplari 1914. u Prvom svetskom ratu. Održan je i kviz poput Slagalice, a učenici su činili ekipe Bukvarci, Rmpajlije, Plemići i Ruzmarini, nazvane po četama pripadnika Skopskog đačkog bataljona, koji su se borili na Suvoboru i Kolubari i ušli u istoriju kao 1.300 kaplara.

Povodom jubileja srednje škole, ustanovljeno je priznanje "Svetozar Dika Nešić", koji je bio ljiški đak kaplar, profesor na Tehničkom fakultetu u Beogradu, poliglota i poznavalac muzike. Biće dodeljivano svake pete godine, za izuzetne rezultate u obrazovanju i vaspitanju. Prvi dobitnik tog priznanja je Milka Đurđić, profesorka srpskog jezika u penziji, koja je predavala i prvoj generaciji ljiških gimnazijalaca.

Monografija

USKORO će iz štampe izaći novi broj časopisa "Kaplari", koji uređuju učenici škole. Do kraja godine,biće objavljena i monografija Srednje škole "1.300 kaplara", sa mnoštvom podataka i fotografija o postojanju ove ustanove. Monografiju priprema nekadašnja učenica i profesorka ove škole Mira Kojić iz Ljiga.

- Ustanovljenjem ovog priznanja čuvamo uspomenu na znamenitog Slavkovčanina - kaže Jovanovićeva. - Poruka našeg programa je da Srbija nije samo seljak, već i intelektualna elita, koju su oličavali đaci kaplari, a one izginule u našem kraju 1914. pomenuli smo po imenu i mestu stradanja.

Pogledajte više