ANTIČKI GRAD SVE DOSTUPNIJI JAVNOSTI: Ministarstvo kulture Srbije pomaže uređenje utvrđenja "Horeum margi" u Ćupriji

Z. GLIGORIJEVIĆ 07. 06. 2023. u 17:04

ZA konzervatorsko-restauratorske radove na antičkom utvrđenju "Horeum margi" u Ćupriji, Ministarstvo kulture Srbije Muzeju "Horeum Margi" - Ravno Ćuprija, koje je nosilac projekta, odobrilo je 2.800.000 dinara.

Foto:Z.Gligorijević

Iako će to biti samo prva faza realizacije višegodišnjeg projekta, čija je ukupna vrednost oko 12 miliona dinara, reč je o najvećem iznosu koji je ćuprijski muzej dobio za neki projekat. Ministarstvo kulture je do sada arheološka istraživanja finansiralo sa najviše milion dinara.

Ove godine biće urađeni pripremni građevinski i zidarski radovi na konzervaciji dela antičkog utvrđenja "Horeum margi". To je veoma značajno, jer predstavlja narednu fazu nakon višegodišnjih arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu.

Realizacijom ovog projekta, koji će obuhvatiti i uređenje samog lokaliteta, poput osvetljenja i postavljanja informativnih tabli, deo lokaliteta antičkog grada biće dostupniji široj javnosti.

Obrada arheološkog materijala

NOVAK Novaković dodaje da je Ministarstvo kulture, i to u celosti, odobrio projekat "Manastir Ravanica - obrada, dokumentovanje i smeštaj pokretnih nalaza sa starih iskopavanja" i odobrilo 900.000 dinara, što će omogućiti obradu arheološkog materijala, koji do sada nisu publikovani.

- Lokalitet je i do sada bio dostupan posetiocima, nije ga bilo moguće posetiti u bilo koje doba dana, niti je bio predstavljen na adekvatan način, jer, zbog devastacije, prikaz objekta nije bio reprezentativan. Zato projekat podrazumeva i nadogradnju oštećenih delova objekta. Nakon konzervacije, deo lokaliteta koji je iskopan u okviru arheoloških istraživanja biće zaštićen od daljeg uticaja atmosferskih i propadanja - kaže direktor Muzeja "Horeum Margi" - Ravno Ćuprija Novak Novaković.

Pogledajte više