VRŠAC DODELIO JAVNA PRIZNANJA: Dr Đorđu Radaku nagrada za životno delo (FOTO)

Jelena J. Baljak 31. 05. 2023. u 21:06

Na dan Svetog Teodora Vršačkog, Vršac je obeležio svoju slavu i Dan grada. Tim povodom tradicionalno su, na svečanosti u Centru „Milenijum“, uručena i javna priznanja zaslužnim građanima.

Foto: Grad Vršac

Najznačajnije priznanje – nagrada za životno delo dodeljena je akademiku prof. dr Đorđu Radaku, za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti medicine. Ovaj rođeni Vrščanin se u profesionalnoj karijeri najviše bavio rekonstruktivnom vaskularnom hirurgijom, a posebno karotidnih arterija. Autor je brojnih knjiga i naučnih radova, dobitnik brojnih strukovnih priznanja, a stalni član SANU je od 2015. godine.

Foto: Grad Vršac

Julius Aleksandar Sigmund Past (desno)

Povelja Grada Vršca za izuzetan doprinos afirmaciji kulturne i istorijske vrednosti dodeljena je potomku čuvenog Vrščanina Feliksa Milekera – Juliusu Aleksandru Sigmundu Pastu, koji je vršačkim ustanovama darivao značajne kolekcije, arhivalije i lične biblioteke.

Foto: Grad Vršac

Denuc Čoloka (desno)

Povelju grada dobio je i ugledni vršački privrednik i humanista Denuc Čoloka. Preduzeće „Žitobanat“, na čijem je čelu, sponzor je i darodavac svih manifestacija u gradu, a, takođe, veliki je donator i Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve. Bez želje za eksponiranjem Čoloka je pomogao i velikom broju dece i odraslih da odu na lečenje na evropske klinike, a posebno je zaslužan za negovanje kulturnog stvaralaštva KUD „Laza Nančić“.

Foto: Grad Vršac

Nataša Milić (desno) i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović

Ovo vredno priznanje dobila je i Nataša Milić (29), pripadnica Vatrogasno-spasilačke jedinice u Vršcu, koja je pokazala veliko požrtvovanje i hrabrost prilikom gašenja velikog požara na Vršačkim planinama prošlog leta. Bila je to njena prva profesionalna intervencija.

Pogledajte više