POPLAVLJENO 200 DOMAĆINSTAVA, VODA PRODRLA I U KUĆE: U Loznici zbog nezapamćenih padavina proglašena vanredna situacija (FOTO/VIDEO)

Vladimir Mitrić 31. 05. 2023. u 14:37

U LOZNICI je u utorak palo 70 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog posledica nezapamćenih padavina Gradski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju.

foto V Mitrić

Zbog  velikih padavina došlo je do porasta nivoa vodostaja na vodotokovima na teritoriji grada Loznice, posebno na vodotokovima drugog reda. Oni su se izlili u 20 mesnih zajednica. Došlo je do plavljenja jednog dela ulica u gradskim mesnim zajednicama i otežanog odvijanja saobraćaja.

- Zbog veće količine nanosa bio je na pola sata prekinut saobraćaj na putnom pravcu Loznica – Zajača, a sanacija je brzo završena - priča Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. - Na udaru snažnih vodenih bujica našli su se putevi i objekti komunalne i elektroenergetske infrastrukture. Poplavljeno je oko 200 domaćinstava sa pomoćnim objektima, dok je voda prodrla u oko 15 stambenih objekata (od kojih je najviše u Ulici Luna Milovanovića u Klupcima, u sedam objekata), kao i prostorije Urgentnog centra Opšte bolnice gde je pričinjena značajna materijalna šteta, kako na objektu, tako i na opremi i uređajima. U stambenim objektima u Ulici Luna Milovanovića je iz bezbednosnih razloga privremeno isključena struja.

Sanirani su svi prioritetni putni pravci na teritoriji ugroženih mesnih zajednica i saobraćaj se odvija nesmetano. Angažovane su sve službe, sa oko 50 ljudi, 10 pumpi za crpljenje vode, 10 radnih mašina i veći broj prevoznih sredstava.

Sinoć oko 23 časa održana je vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Loznice kojoj je predsedavao komandant štaba Vidoje Petrović, posle čega obezbeđena priprema 1.000 vreća peska, smeštenih na palete i njihovo dopremanje na kritične tačke, ostavljanje 100 paketa sa hranom i ćebadi najugroženijim porodicama. Obezbeđene su i auto-cisterne sa pitkom vodom na nekoliko ugroženih lokacija. Pojačan je rad Komunalne milicije. Određen je jedan broj vozila Doma zdravlja za odvoženje pacijenata koji nisu u mogućnosti da svojim vozilima dođu do zdravstvenih ustanova.

- Situacija na terenu se konstantno prati - kaže Petrović. - U međuvremenu pridružili su se i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, a važno je napomenuti da su sve ovo vreme u okviru združenog delovanja bili prisutni pripadnici Policijske stanice Loznica i Vatrogasno-spasilačke jedinice Loznica. Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteoalarmom, Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice će sve vreme biti angažovan prvenstveno na terenu i nalaziće se u “stalnom“ zasedanju.

BONUS VIDEO - OLUJA I PROVALA OBLAKA: Nevreme u lozničkom kraju

Pogledajte više