KULTURNIM ZDANJIMA 500 MILIONA DINARA: Vojvodina finansira obnovu ustanova u 11 opština i gradova

S. KOSTIĆ 23. 05. 2023. u 07:00

Ugovore vrednosti 500 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, uručio je u ponedeljak predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto SK

Svečanost je održana u pozorištu ''Dobrica Milutinović'' u Sremskoj Mitrovici, gde su i ovom gradu odobrena sredstva preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose  s  verskim zajednicama, zajedno sa još 10 gradova i opština.

- Izdvajanjem ovih sredstava pokrenuli smo jedan snažan proces i verujem da ćemo u budućnosti biti ponosni što smo deo zajedničke politike, jer smo obezbedili finansijska sredstva koja nas vode ka realizaciji projekata u oblasti kulture. Ovoga  ne bi bilo da nismo uredili javne finansije i vodili uspešnu politiku zajedno sa predsednikom Republike i Vladom Srbije. Zbog održanja našeg duha, zbog kulturnih stvaralaca i mladih koji treba da ostanu u svojim sredinama, usmerili smo novac i u manje sredine - istakao je Mirović .

Stari sjaj

U mitrovačkom pozorištu, kroz ovaj projekat uradiće se rekonstrukcija pozorišne sale, sanacija krova, limarski radovi, biće rekonstruisana scena i bina, sam prilaz i hol zajedno sa sanitarnim čvorovima, atrijum, podovi i sve ono što je potrebno da pozorište dobije svoj sjaj.

Prema njegovim rečima , u poslednjih sedam godina uloženo je 2,9 milijardi dinara u infrastrukturu u ovoj oblasti – između ostalog i za Srpsko narodno pozorište ali i izgradnju Narodnog pozorišta u Subotici kao i mnoge druge projekte.

Gradu Sremska Mitrovica, odobrena su sredstva u iznosu od 130 miliona dinara za rekonstrukciju Pozorišta „Dobrica Milutinović“, u Titelu će biti rekonstruisan Dom kulture, a obezbeđen je novac i za nastavak radova na rekonstrukciji i dogradnji domova kulture u Srbobranu i Sirigu, kao i Centra za kulturu u Staroj Pazovi.

Pokrajinksi sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose  s  verskim zajednicama, podržao je i projekat za adaptaciju Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu, kao i za adaptaciju prostora za Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ u Šidu. Obezbeđen je i novac za radove na tekućem održavanju objekta Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu, Doma kulture u Vladimirovcu, zatim za investiciono održavanje Doma kulture u Adorjanu, kao i za rekonstrukciju i sanaciju poslovnog prostora za kulturno-umetničku delatnost i zabavu u Opovu.

Ovom događaju prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Pogledajte više