VEŠTAČKO KOLENO ZA SIGURNE KORAKE: Pionirski operativni zahvat na ortopediji ZC Vranje

Dejan Ristić 23. 05. 2023. u 08:00

Na Odeljenju ortopedije ZC Vranje, uz pomoć stručnjaka UKC Niš, po prvi put je obavljen zahvat ugradnje veštačkog kolena.

D. RIstić

Ovo je veliki trenutak za ZC Vranje i za pacijente iz čitavog Pčinjskog okruga, ukazuje direktor ZC Vranje dr Saša Đorđević.

- Ovo je samo početak. Nadamo se da ćemo uvoditi nove operativne tehnike u ostalim hirurškim granama. Mi ćemo u narednom periodu proširiti kapacitete sa 543 na 601 postelju i moći ćemo i po kapacitetu i sa novim mladim kadrovima da odgovorimo izazovima novih operativnih tehnika - najavljuje dr Đorđević.

Uvođenjem ovog zahvata na vranjskoj ortopediji, biće rasterećene liste čekanja u drugim zdravstvenim ustanovama u kojima su do sada pacijenti iz Vranja i okoline bili podvrgavani ovom zahvatu, kaže dr Slobodan Milenković, ortoped traumatolog iz ZC Vranje.

Pacijentkinja koja je prva u ZC Vranje dobila veštačko koleno je na operaciju čekala 3,5 godine. Liste čekanja su u procesu ažuriranja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali za sada najmanje 10 pacijenata sa ovog područja čeka na ugradnju veštačkog kolena.

D. RIstić

Dr Slobodan Milenković iz ZC Vranje i dr Saša Stojanović sa UKC NIš

Radi se o složenom i zahtevnom operativnom zahvatu, kaže dr Saša Stojanović sa Ortopedske klinike KC Niš.

- Radi se o zameni kolenog zgloba, gde se stavlja proteza koja u velikoj meri olakšava dalji život pacijenta, odnosno jedan novi komfor koji pacijent pre toga nije imao. Proteza je načinjena od kobalt-hroma i plastičnog polimera i pacijent u većini slučajeva sutradan posle operacije počinje sa kretanjem uz oslonac, a nakon dve nedelje moći će i da savija koleno - precizira dr Stojanović.

ZC Vranje je za sada dobio 10 veštačkih proteza koje će biti na raspolaganju prvim narednim pacijentima.

Pogledajte više