IZUZETNO ŽIVA “NOĆ MUZEJA“ U Paraćinu: U znaku izložbi i dečjih radionica

Zorana Rašić 21. 05. 2023. u 11:41

BOGATE izložbe, učenici vodiči koji su posetiocima predstavljali stalnu postavku i deca koja su učestvovala u tri likovne radionice obeležili su protekle večeri „Noć muzeja“ u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

Foto: Z. Rašić

Ova ustanova svake godine raznolikim i osmišljenim sadržajima uključuje se u nacionalnu manifestaciju „Muzeji za 10“. Prva tri dana ove sedmice Paraćinci su mogli da odslušaju prilično intrigantna predavanja arheologa Aleksandra Bandovića, istoričara dr Predraga Markovića i autora „Šok koridora“ Nenada Bekvalca i Alkesandra Radivojevića.

U subotu, 20. maja, Zavičajni muzej otvorio je vrata posetiocima od 18 sati. Najpre je u suterenu otvorena izložba „Bečejska tvrđava“ Gradskog muzeja Bečej, dok je u 19 sati poznati fotograf Imre Sabo predstavio svoju izložbu „Državnička sahrana, sahrana jedne države“.

 Ova izložba organizovana je u saradnji sa Foto-kino klubom „Paraćin“  i postavljena je nešto ranije, tako da je autor praktično prisustvovao njenom zatvaranju.

- Imali smo još tri radionice za decu – „Umetnost vajanja“, radionica bojenja tkanina i „Mali arheolozi“, koja je organizovana u dvorištu ispred muzeja. Specijalno za ovu priliku, učenici OŠ „Momčilo Popović Ozren“ vodili su posetioce kroz stalnu postavku umesto naših vodiča, a osim pomenute Imreove izložbe na prvom spratu, gde je sam autor odgovarao na pitanja, na tavanskom prostoru imali smo i izložbu „Privreda Paraćina“. Tu su bile postavljene i dve radionice za decu – objašnjava Branislav Stojanović, direktor paraćinskog Muzeja.

On još podseća da je građanima na platou ispred gradske biblioteke  dostupna i gostujuća izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom „Bugarski ratni zločini u okupiranoj Srbiji (1915-1918) autora dr Milovana Pizara.

Pogledajte više