POČAST PRVOM SRPSKOM OLIMPIJCU: U Petrovcu na Mlavi 20. maja 18. memorijalna trka Dragutin Tomašević

D. NOVKOVIĆ 19. 05. 2023. u 09:40

U PETROVCU na Mlavi u subotu, 20. maja, održava se memorijalna trka Dragutin Tomašević, 18. po redu, u spomen na prvog srpskog olimpijca i desetostrukog šampiona u maratonu Kraljevine Srbije.

Sportski savez u Petrovcu na Mlavi

Na stazi dugoj 10.000 metara, trka će startovati u Bistrici, rodnom selu Tomaševića, a cilj će joj biti na Trgu u centru Petrovca. Nadmetaće se brojni domaći i strani atletičari, a biće trke i za predškolce, osnovce i srednjoškolce.

Dragutin Tomašević (1890-1915), član viteškog društva Dušan silni, 1912. takmičio se u maratonu na Olimpijadi u Stokholmu. - Naš je Tomašević došao 37. i izdržao celu stazu. Od Rusa, Talijana, Čileanaca, Austrijanaca, Portugalaca, Finaca, Danaca, Japanaca, nijedan nije izdržao celu stazu, a usput je popadao i veći broj Šveđana, Francuza i Austrijanaca - navedeno je u izveštaju koji je Svetomir Đukić podneo tadašnjem Ministarstvu prosvete i crkvenih poslova.

Brži od "ćire"

ZANIMLjIVOST vezana za Tomaševića je da je on 1909. dokazao da je brži od tada popularnog "ćire" - voza koji je vukla parna lokomotiva. Trkao se sa njim od Požarevca do Petrovca na Mlavi, dugoj 40 kilometara, usput ga prestigao i dočekao na železničkoj stanici.

Pred Tomaševićem je bila uspešna atletska karijera, ali je Prvi svetski rat osujetio njegove planove, među kojima je bilo i učešće na Olimpijadi u Berlinu. Poginuo je 1915. sa samo 25 godina, i sahranjen u svom rodnom selu, pod epitafom - Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati.

Nagrade

Pobednici u apsolutnoj kategoriji - stariji od 40 godina, osvojiće pehare, kao i troje prvoplasiranih Petrovčana. Za prvih šest seniora dodeliće se novčane nagrade – za prvo mesto 40.000, za drugo 30.000 i za treće 20.000, dok plasiranima od četvrtog do desetog mesta sleduje po 5.000 dinara.

Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik, a u Bistrici je napravljena spomen-soba.

Pogledajte više