120 GODINA OD MAJSKOG PREVRATA: Predavanje u kraljevačkoj biblioteci

G. ĆIROVIĆ 15. 05. 2023. u 12:00

POVODOM 120 godina od Majskog prevrata, jednog od nadramatičnijih događaja u istoriji srpskog naroda, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu održano je predavanje na temu „Majski prevrat posle 120 godina – istina o ubistvu poslednjih Obrenovića“ istoričara Saše Adamovića.

Arhiva

Prema njegovim rečima, ovaj značajan događaj u našoj istoriji, označen kao državni udar ili vojni puč u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga kraljica Draga Mašin, bio je kraj dinastije Obrenović koja je vladala od sredine 19. veka, uz dalekosežne posledice na unutrašnju političku situaciju u Srbiji, kao i na njen spoljnopolitički položaj.

- Obrenovići su politički oslonac nalazili u Austrougarskoj, dok su Karađorđevići, koji su ih zamenili na kraljevskom prestolu, bili okrenuti Francuskoj. S obzirom na to da smo posle promene geopolitičkog smera ušli u period kada su se u Evropi bukvalno stvorila dva tabora koja će se uskoro krvavo sukobiti u Prvom svetskom ratu, platili smo ogromnu cenu u ljudskim gubicima i propašću države – kaže istoričar Saša Adamović.

I.Spasojević

Istoričar Saša Adamović

On je dodao da je u Prvi srpski rat Srbija ušla kao samostalna kraljevina, a da je iz njega izašla kao nova državna tvorevina, Kraljevina SHS prilagođena novom evropskom poretku.

- Kraj tog rata stvorio je uslove da se ceo taj sukob ponovi za dvadesetak godina – istakao je Adamović. - Mi smo, iako je bilo pokušaja da ne učestvujemo u novom sukobu poučeni tragičnim iskustvom iz prethodnog rata, opet nepripremljeni i na pogrešan način ušli u Drugi svetski rat, a ukupni gubici su se pokazali kao možda nenadoknadivi.

I.Spasojević

Predavanje o Majskom prevratu
Pogledajte više