VOJVODIN POVRATAK ZA JUBILEJ: Još nije obnovljena oskrnavljena bista Jovana Petrovića Kursule

G. ĆIROVIĆ 11. 05. 2023. u 11:24

Oskrnavljena spomen bista Jovana Petrovića Kursule, srpskog vojvode i Karađorđevog saborca iz Prvog srpskog ustanka, koja se na meti vandala u Kraljevu našla poslednjeg dana prošle godine, još nije obnovljena, a prema najavama to bi trebalo da bude učinjeno do septembra ove godine.

G.Šljivić

Kursulinu bistu tešku više od 200 kilograma u parku Pljakin šanac“ u centru grada na Ibru, podsećamo, oborili su vandali, nakon čega je ona prevežena u depo JKP „Čistoća“ gde čeka obnovu i povratak na svoj betonski postament.

G.Šljivić

Bista Jovana Petrovića Kursule

- Ova bista podignuta je još 1954. godine u znak zahvalnosti meštana tadašnjeg Žičkog sreza za Kursulina herojska dela u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka. Imamo obećanje nadležnih službi i gradskih čelnika da će biti vraćana do 5. septembra kada obeležavamo jubilej povodom oslobođenja Kraljeva, odnosno tadašnjeg Karanovca, u Prvom srpskom ustanku – kaže dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koje upravo nosi Kursulino ime.

G.Šljivić

dr Milan Matijević

Kako saznajemo, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo izradiće tehničke mere zaštite biste, dok je za projekat njene rekonstrukcije zaduženo ovdašnje Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta.

G.Šljivić

 

- Kursula nije zaslužio da njegova bista bude oskrnavljena i srušena, a to što su učinili neka je na čast „junacima“ nerazumnog čina – dodaje dr Matijević. - Nadamo se da ćemo za jubilej u septembru biti u prilici da položimo vence i cveće kraj njegovog obnovljenog spomenika u parku.

SRPSKI JUNAK

VOJVODA Jovan Petrović Kursula, vojskovođa u Prvom srpskom ustanku, upamćen je po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađororđem i turske vojske na čelu sa Huršid-pašom kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio takozvanog „Crnog arapina“. Preminuo je tri godine kasnije nakon što je podlegao ranama zadobijenim u boju na Deligradu. Sahranjen je u Cvetkama, na padinama Kotlenika kod Kraljeva, a njegova „večna kuća“ nalazi se u porti seoskog hrama Svetog apostola Pavla.

Pogledajte više