BISTA HRABROM SINĐELIĆU S POVLENA: Počast Stojadinu Mirkoviću, vojniku bivšeg JNA

B. PUZOVIĆ 03. 05. 2023. u 12:00

U Parku Vide Jocić na Jadru u Valjevu biće postavljena bista vojnika nekadašnje JNA, devetnaestogodišnjeg Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni Bedenik kod Bjelovara, zajedno sa majorom Milanom Tepićem. Autor biste je vajar iz Valjeva Nemanja Radojčić.

Foto: GU Valjevo

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, major Tepić, suočen sa opsadom kasarne u kojoj je bilo vojno skladište, naredio je vojnicima da je napuste. Stojadin Mirković ostao je sa Tepićem, koji je u želji da naoružanje ne dođe u ruke pripadnika hrvatske vojske digao sebe i skladište u vazduh. Mirković je poginuo kada je zolja pogodila oklopni transporter u kom se nalazio. U dvorištu škole u Donjim Leskovicama nalazi se bista Stojadina Mirkovića, koga su zbog iskazane hrabrosti prozvali Sinđelić s Povlena, a jedna ulica u naselju Popare u Valjevu dobila je njegovo ime.

- Bista je izraz poštovanja vojnicima koji su kontinuitet naše epske tradicije i savremeni junaci našeg doba - kaže Vladimir Mišković, član Gradskog veća i Odbora za podizanje spomenika Stojadinu Mirkoviću. - Na ovaj način odajemo im priznanje i sećamo se njihovih zasluga za sve nas i za slobodarske ideale koje Srbija neguje.

Pogledajte više