PRVI JAVNI ČAS "SPASI ME": Edukacija Novosađana na Trgu slobode u subotu, 29. aprila

Lj.P.

26. 04. 2023. u 12:45

NA TRGU slobode u Novom Sadu, u subotu, 29. aprila u 10 sati, Sekcija prve pomoći Medicinskog fakulteta održaće prvi javni čas ove godine, Javno zdravstvene kampanje „Spasi me“.

FOTO: dejan Krstić

Pored standardnih punktova na kojima će posetioci imati priliku da nauče pravilno izvođenje reanimacije, organizatori su pripremili i nove aktivnosti koje će upotpuniti znanje i veštine pružanja prve pomoći. Organizatori kažu da su veoma ponosni što su tokom prošle godine uspeli da obuče više od 4.000 građana Novog Sada o važnosti ranog započinjanja kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED uređaja.

Primarni cilj je da se osposobi što više sugrađana da pravovremeno prepoznaju srčani zastoj i započnu kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) kao i da pravilno nauče korišćenje automatskog eksternog defiblitarora (AED). Studije su pokazale da je incidenca srčanog zastoja, kao jednog od najčešćih životnougrožavajućih stanja, na godišnjem nivou prevazilazi brojku od 500.000 na teritoriji Evrope.

Rano prepoznavanje i pozivanje Službe hitne medicinske pomoći (CXMP), kao i započinjanje KPR-a, uz defibrilaciju i postreanimaciono zbrinjavanje, predstavljaju četiri ključne karike u lancu preživljavanja. Poštovanjem pomenutih karika smanjujemo stopu smrtnog icxoda kao i teške komplikacije do kojih ovo stanje može da dovede, najpre neuroloških.

Sekcija prve pomoći Medicinskog fakulteta, ovim projektom želi da stavi fokus na rano prepoznavanje i blagovremeno započetu KPR od strane laika, smatrajući da je poznavanje pomenutih veština od suštinske važnosti za svakog građanina.

Pogledajte više