U Subotici održano 9. „Veče Republike Srpske“

Novosti online 23. 04. 2023. u 10:00

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Veče Republike Srpske“ održana je sinoć u subotičkoj Sali za svečanosti „Zorica“, u organizaciji Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, iz Subotice. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ jedno je od zavičajnih udruženja u ovom gradu čije rukovodstvo i članovi nastoje da brojnim aktivnostima neguju i sačuvaju običaje, tradiciju i kulturu svog rodnog kraja, da održavaju i jačaju veze s krajem iz kojeg potiču, ali i da daju što je moguće veći doprinos razvoju i promociji Subotice.

Grad Subotica

„Grad Subotica ima izuzetnu saradnju sa Zavičajnom zajednicom ’Republika Srpska’ i pruža joj podršku, kao i svim drugim udruženjima u našem gradu koja se zalažu da otrgnu od zaborava sećanje na svoj zavičaj. Saradnja Grada Subotice izuzetno je dobra i sa Republikom Srpskom, s tim da je od februara 2021. godine ona intenzivirana i podignuta na viši nivo. Ovom prilikom bih se zahvalio čoveku koji mi je mnogo pomogao u tome, a to je šef Predstavništa Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović“, kojeg svi zajedno pozdravljamo, jer večeras iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje ovoj manifestaciji“, istakao je Bakić.

Uz konstataciju da odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji nego danas, zahvaljujući, kako je rekao, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi Srbije i rukovodstvu Republike Srpske, gradonačelnik Bakić je kazao da bi to trebalo da bude minta i za naše međusobne odnose – na koji način da ih održavamo i razvijamo, na koji način da ih negujemo i kako da to zajedništvo jačamo.

„Želim da nastavimo sa građenjem mostova prijateljstva i jačanjem zajedništva i jedinstva srpskog naroda sa obe strane Drine. U ovakvim i sličnim prilikama često ističem da su vremena u kojima živimo teška za Srbiju, Republiku Srpsku, za srpsku Crnu Goru i gde god se nalazi naš srpski narod. Aveti prošlosti su se ponovo aktivirale da pokušaju da završe ono što su započeli 1999. godine. Ali, među mudrim izrekama u našem narodu ima i jedna koja kaže: ’Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš’. I nadam se, a sve govori u prilog tome, da će ’uskoro mečka zaigrati i na njihova vrata’. I neće završiti ono što su naumili“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je istakao da je sutra (nedelja), nažalost, „jedan u nizu crnih dana za srpski narod, zbog događaja na našem Kosovu i Metohiji“.

„I sami vidimo šta se događa i kako pokušavaju da ponize naš narod u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, i u našoj državi ima onih koji pokušavaju da im se dodvore, koji zbog nekih svojih ličnih interesa pokušavaju da unize našu Srbiju. Gledam – i mene analiziraju na portalima, pa im smeta: Živela Srbija! A ja mogu samo da im kažem da sam ceo život ponosan što sam Srbin, i da sam ceo život ponosan na našu majku Srbiju“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime organizatora manifestacije Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, goste je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu Milorad Ćopić. Prisutnima se obratio i sveštenik Ivan Anđelić koji je, prenoseći pozdrave i blagoslove sveštenog bratstva iz Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, iz Subotice, rekao da ima jedna crkvena pesma koja se peva u periodu od Vaskrsa, pa sve do Spasovdana, a koja kaže: „Evo dana koga je Gospod stvorio, radujmo se i veselimo se“.

„Danas možemo slobodno, čak da se ovo veče i ne nalazi u tom pashalnom periodu, da zapevamo ovu pesmu, jer se nalazimo na ovom mestu, okruženi dobrim ljudima. Želim vam srećno i blagosloveno deveto ’Veče Republike Srpske“, kazao je Anđelić.

Deveto po redu „Veče Republike Srpske“ svojim prisustvom uveličali su i Borislav Maksimović, iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Aleksandar Đedovac, direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, genaral Milan Čeleketić i predsednik Saveza srpskih udruženja Severno-bačkog okruga, Miroslav Karan.

U kulturno-metničkom delu programa nastupili su „Sinovi Manjače“ i vokalna solistkinja Mirjana Janus, KUD „Srce Knešpolja“, „Žubor Vrbanje“ i Dejan Anđelović, član subotičke etno grupe „Iskon“.

Pogledajte više