DA PRAKSOM POTVRDE PREDAVANJA : Profesori Novosadskog univerziteta putuju u mađarski grad Pečuj - biciklima

S. B.

21. 04. 2023. u 15:50

ONO o čemu predaju, na delu i pokazuju. Profesori Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, dr Valdemar Štajer i Nikola Todorović, održaće predavanja studentima Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta u Pečuju, a u Mađarsku će putovati biciklima.

S.B.

- Naša dva fakulteta sarađuju u okviru Erazmus programa mobilnosti nastavnog osoblja- kaže profesor Todorović.- S obzirom na do da nas dvojica redovno vozimo bicikle i animiramo studente da koriste dvotočkaše, jer Novi Sad ima za to sjajne uslove, odlučili smo se za „zeleno putovanje“ u Pečuj.

Novosadski profesori će na put krenuti u nedelju, rano ujutro i, kako očekuju, turu od 180 kilometara do Pečuja, završiti do 17- 18 časova.

- To je plan, ali potrebno je uzeti u obzir da je reč o ekstremnom putovanju, da moramo uhvatiti odgovarajući ritam, praviti pauze, stići za dana… ali dobro smo pripremljeni. Vozićemo drumske biciklove, popularne „trkačke“ i, naravno, imati automobilsku pratnju- kaže Todorović.

U Pečuju će ostati četiri dana, održati predavanja studentima osnovnih studija a, takođe, predviđeno je i obraćanje studentima doktorskih studija i predstavljanje mogućnosti koje pruža Erazmus program razmene studentata na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta.

- S obzirom na to da Erazmus program nudi mogućnost "zelenog" putovanja biciklom, rodila se ideja da bi upravo nastavno osoblje fakulteta trebalo da pruži primer ostalim učesnicima programa o značaju te fizičke aktivnosti, kako za zdravlje pojedinca, tako i za smanjenje zagađenja. Takođe, i da doprinese podizanju svesti o pozitivnom uticaju alternativnog prevoza na životnu sredinu- zaključio je Todorović.

Profesor dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, bezrezervno je podržao poduhvat kolega i naglasio da je to prvi put da na taj način pokazuje mobilnost.

- Propagiraju zdrav način života i zaštitu životne sredine, ujedno ukazuju studentima na domen istraživanja i pozivaju ih da vode računa o telu i zdravlju- kaže Madić.


 


 

Pogledajte više