PREVENTIVNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI: Akcija u Jovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ 18. 04. 2023. u 11:45

AMBULANTA u Jovcu biće prva od šest seoskih ambulanti u ćuprijskoj opštini u kojoj će sutra, 18. aprila, započeti realizacija projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“, koji podržava Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije preko EU PRO plus programa.

Foto: Z. G.

Akcija prevetivnih pregleda u Jovcu trajaće do 17. maja, nakon čega će medicinske ekipe mesec dana raditi u Mijatovcu. Planirano je da se preventivni pregledi sukcesivno realizuju narednih sedam meseci, kako bi bilo pregledano što više meštana u selima.

Pacijentima će biti meren nivo šećera u krvi, krvni pritisak, radiće se EKG i proveravati njihovo opšte zdravstveno stanje.

Nosilac projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“ je Crveni krst Ćuprija u partnerstvu sa lokalnom samoupravom i Domom zdravlja Ćuprija. Njegov cilj je povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga meštanima ruralnih sredina, sa posebnim osvrtom na brigu o zdravlju starijih i osoba sa invaliditetom, kojima je sada omogućeno lečenje u mesnoj seoskoj ambulanti. Epidemija kovida ostavila je brojne posledice na zdravlje ljudi, te je prevencija neophodna.

Pogledajte više