HRABROST NIKAD NEĆE IZBLEDETI: Položeni venci kod spomen-biste Milenku Božiću, junaku sa Košara

S. KOSTIĆ 11. 04. 2023. u 20:00

Ispred spomen- biste, koja je prošle godine podignuta u centru Laćarka, na godišnjicu pogibije Milenka Božića (20), u utorak su vence položili, Zoran Miščević zamenik načelnika za kulturu i sport, Vesna Skakun predsednica Saveta mesne zajednice Laćarak i Dejan Umetić zamenik predsednika SUBNOR Laćarak.

Foto SK

Prošle su 24 godine otkako je 108 heroja svoje živote položilo na braniku svoje otadžbine. Najcrnji dan je bio 11. april 1999. godine na Uskrs, kada je u borbi sa šiptarsko terorističkim snagama poginulo osam boraca a među tim herojima je i Milenko Božić.

- Sa 20. godina izgubio je život braneći Srbiju, ne smemo zaboraviti i moramo se sećati.- rekao je ovom prilikom Miščević.

Mesna zajednica Laćarak, 2021. godine uputila je inicijativu Gradskoj upravi za kulturu i sport u Sremskoj Mitrovici, da se postavi spomen- bista Božiću, što je na skupštini Grada i usvojeno. Samo godinu dana kasnije na godišnjicu pogibije svečano je otkrivena spomen- bista junaku sa Košara, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva.

SELO SA TRI JUNAKA

Tokom NATO agresije na našu zemlju, Laćarak kod Sremske Mitrivice izgubio je tri hrabra vojnika. Pored Božića, Zorana Veselića koji je 2021.godine sahranjen posle 22 godine nakon pogibije i Miroslava Vukelića koji još nije pronađen.

Posle 19 dana od početka NATO agresije na našu zemlju, Božić je poginuo tokom izvršenja borbenog zadatka, od strane šiptarskih terorista, na Opljazu kod Musine kuće 11. aprila 1999. godine, zajedno sa vodnikom Ivanom Vasojevićem, i još dvojicom vojnika Darkom Bjelobrkom i Predragom Bogosavljevićem.

Milenko je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Njegov otac, gubitak sina nikada nije mogao da preboli i posle nekoliko godina umro je od tuge. Milenkov stariji brat, posle očeve smrti ostao je sam o njemu se brine njihova sestra od tetke.

Pogledajte više