DANI POZORIŠTA U VUKOVOM ZAVIČAJU: Počeo Festival glumačkih ostvarenja u Loznici

Vladimir Mitrić 07. 04. 2023. u 08:45

Tradicionalni, 16 po redu, Festival glumačkih ostvarenja, koji je gradski parlament proglasio za kultutnu svetkovinu od posebnog značaja, počeo je u Vukovom domu kulture u Loznici.

fotp V Mitrić

Na prvom, od sedam dana, glumačkog saborovanja u gradu na Štiti, publika je mogla da vidi predstavu „Srpska drama“ u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog atelja KUD „Vuk Karadžić“ iz Grabovca.Tome je prethodio dokumentarni film posvećen Draganu Tošiću, uz stihove Zorke Tošić i sećanja njegovih prijatelja i saradnika.Učinjen je,zapravo, omaž višegodišnjem predsedniku „Karadžića“, upravniku pozorišta i jednom od pokretača lozničkog festivala, koji je iznenada umro pre nešto manje od godinu dana u vreme prošlogodišnjeg festivala glumačkih ostvarenja.

"SRPSKA DRAMA"

„Srpska drama“ Siniše Kovačevića, u režiji Miloša Miloševića Šike u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog atelje KUD „Vuk Karadžić“ iz Grabovca izazvala je veliko oduševljenje publike. Ova predstava je po odluci Organizacionog odbora na repertoaru 16. Festivala dramskih amatera u Loznici kao najbolja sa prošlogodišnjih festivala u Kuli i Trebinju. Slede nastupi glumama bogatinskog pozorišta „Janko Veselinović” predstavom „Crna kutija” po tekstu Ane Đorđević I režiji Ivana Terzića.

-Svaki naš festival u aprilu, u Loznici je događaj koji u sebi objedinjuje tri elementa: glumce, publiku i predstavu -rekao je otvarajući festival Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice. - Glumci su ljudi koji nam uvek pokazuju neki bolji put, put bez zla, bez ljubomore i za ovih 15 festivala upoznali smo ljude čije su umetničke sposobnosti takve da se mogu meriti sa sposobnostima profesionalnih glumaca. Zašto ne kazati da smo sa ove pozornice Vukovog doma kulture pod reflektore profesionalnih pozorišta ispratili na desetine studenata glume i glumaca. Od kada su „Novine srpske“ objavile tekst pod naslovom „Evo nam teatra u Loznici našoj“ – do danas, Loznica nikada nije bila ono što se naziva kulturnom provincijom.

Drugi element festivala je , kao je rekao, publika, svi koji sa finim osećajem svako veče dolaze i prate predstave.

Ponekad utičete svojom reakcijom na predstavu i slobodno mogu reći da je loznička publika obrazovana za pozorište -kaže Đokić. - Treći element festivala je predstava i za ovih 15 godina imali smo priliku da ih odgledamo više od stotinu. Neke su nas nasmejale, a neke rastužile. Nekad smo iščekivali poneku predstavu pa kada ona prođe o njoj raspravljali. Značaj festivala je u tome što on gradi mostove između gradova jer su ovde predstave iz raznih delova Srbije, između pozorišta i glumaca. Gradi dobre odnose između ljudi, sve to vodi društvo napred.

Pogledajte više