DA VOJVODINA NE BUDE PUSTINJA: Opštine u severnoj pokrajini pokušavaju da poprave prosek pošumljenosti, koji je ispod 1 odsto

Z. Rajić

30. 03. 2023. u 14:00

OPŠTINE u severnoj pokrajini, u kojima je pošumljenost ispod 1 odsto, a evropski standard je 14 procenata, pokušavaju da poprave neslavni prosek, ali kod pojedinih je to samo želja na papiru, iako su izložene žestokim kritikama ekologa da više drveća iseku nego što posade, „pretvarajući Vojvodinu u pustinju“

foto Z. Varga

Veliko negodovanje građana bilo je tokom marta u opštini Kula, gde je JKP „Komunalac“ orezivao i sekao drveće u Kuli, Crvenki i Kruščiću. Aktivisti „Ekološke inicijative Temerin“ (EIT) tvrde da se u njihovoj opštini drveće ne orezuje, već se seku cele krošnje.

- Stradao je drvored duž Novosadske ulice, najduže u Srbiji, koja spaja Bački Jarak i Temerin. U Bačkom Jarku je bez najave i valjanog obrazloženja uništen zeleni pojas sa preko 100 stabala, a pod čudnim okolnostima je nestala šumica na Ilandži u Temerinu. U planu je seča poslednjeg šumarka na izlasku iz Temerina prema Bečeju, zbog izgradnje još jedne solarne elektrane – naveo je Nemanja Obradović iz EIT.

Milan Savić iz Kabineta predsednika Opštine Temerin, predočio je da šume u toj sredini zauzimaju 41,63 hektara ili 0,25 odsto površine, na lokacijama stare ciglane, uz tok reke Jegričke i u okviru Starog parka, koji se prostire na 5 hektara.

- Opština je 2021. izradila „Projekat podizanja šumskih poljozaštitnih pojaseva“, kojim se predviđa pošumljavanje na 215,56 hektara, od čega najveći deo parcela planiranih za ovu namenu nije u opštinskom vlasništvu, pa bi pošumljavanju trebalo da prethodi eksproprijacija – izneo je Savić.

U Kuli, kao i u Temerinu, nadležni ističu da su posečena stabla koja su bila suva ili ugrožavala objekte, a krošnjama zalazila u električne vodove ili korenjem podrivala kanalizaciju.

- Nijedno drvo nije uklonjeno iz hira, a svako takvo je zamenjeno sa bar 10 novih. U planu je da ove godine pošumimo 100 hektara, za šta nam je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo više od 3 miliona dinara, a naše učešće biće 800.000 dinara – rekao je predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić.

NEPOŠUMLjENA,
ALI AŽURNA

Jedna od najnepošumljenih opština je Srbobran, koja je, međutim, i jedina koja, prema izveštaju Mreže ekoloških organizacija „Pošumimo Vojvodinu“, ima višegodišnji plan pošumljavanja. Zamenica predsednika Opštine Milica Zarić je 28. marta potpisala ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine, koje će obezbediti milion, a lokalna samouprava dodatnih 1,3 miliona dinara, za pošumljavanje oboda Vašarišta u Srbobranu.

Pogledajte više