POČELI TRETMANI PROTIV KRPELJA: Danas i sutra zaprašivanje u parkovima i dečjim igralištima

Lj.P.

23. 03. 2023. u 11:07

NOVOSADSKA „Ciklonizacija“ danas i sutra će izvesti prve tretmane u okviru sistemske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja. Tretmani će biti obuhvaćene uređene porvšine, parkovi, dečja igrališta, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta na celoj teritoriji grada.

FOTO:Ciklonizacija

Operativci ovog preduzeća su prethodnih dana uradili monitoring prisustva krpelja na uređenim zelenim površinama i na osnovu tih rezultata, odnosno prisustva krpelja, određene su površine koje će biti tretirane u prvom krugu.

Prema planu, danas će se tretmani izvoditi u Starom gradu, na Klisi, Limanima, Novom naselju, detelinari, Salajci, Grbavici, Sajmištu, Podbari, Sremskoj kamenici, Telepu, u Adicama, Vidovdanskom naselju, Rotkvariji i Ledincima.

U petak, 24. marta, na redu su naselja Sajlovo, Veternik, Futog, Begeč, Šangaj, Čenej i Nemanovci.

Oba dana biće angažovano po osam ekipa „Ciklonizacije“, a tretman će biti izveden od 8 do 15 časova.

Krpelji su, kako napominju u „Ciklonizaciji“, najaktivniji u proleće i na jesen, te će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i rfeagovaće se na svaku pojavu krpelja. Posle izvedenih tretmana, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude potrebe, tretmani biti ponovljeni.

U saradnji i po nalogu Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, „Ciklonizacija“ je započela monitoring i mapiranje prisustva krpelja na izletištima u okviru Nacionalnog parkas „Fruška gora“. U okviru iste akcije, ovih dana počinje i monitoring i mapiranje prisustva krpelja u više od 30 opština na teritoriji Vojvodine.

Pogledajte više