OD BELE CRKVE DO STARE PALANKE KROZ LIVADE: Izgradnja nove biciklističke staze počinje u junu

Jelena J. Baljak 22. 03. 2023. u 14:40

U OPŠTINI Bela Crkva sredinom ove godine počeće izgradnja biciklističke staze od sela Vračev Gaj do Stare Palanke, što će značajno unaprediti turističku ponudu te južnobanatske varošice.

Foto: Udruženje Aurora

Reč je o investiciji od 200 miliona dinara, što predstavlja trećinu ukupnog godišnjeg budžeta opštine Bela Crkva. Finansijska sredstva obezbediće republička i pokrajinska vlada u sklopu promocije turističkih potencijala reke Dunav.

Buduća biciklistička staza će se nadovezivati na već postojeću stazu od Bele Crkve do sela Vračev Gaj. Biće dugačka 7,4 kilometara, a široka dva i po metra, i prolaziće kroz njive i livade.

- Projektom, koji smo sami uradili još pre nekoliko godina, predviđeno je da nova staza ne ide putnim pojasom, već iza sela, kroz atar. Gradiće se na odbrambenom bedemu i svima koji je budu koristili pružiće maksimalno uživanje u našem krajoliku. Na nju će se nadovezati i transevropska staza koja ide od Kovina do Stare Palanke, koja se nalazi na Dunavu. Tu se biciklisti uglavnom ukrcavaju na skelu, prelaze preko reke u mesto Ram i dalje nastavljaju svoj put kroz Srbiju – objašnjava Violeta Simić, predsednica opštine Bela Crkva.

Osim biciklista, predviđeno je da novom stazom saobraća i belocrkvanski turistički vozić, koji je za dve godine postao veoma popularan među turistima.

Pogledajte više