"TRAGOVIMA TRADICIJE“ ČUVAJU SRPSKI FOLKLOR: Stručni seminar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine

S. BAJIĆ

02. 03. 2023. u 14:00

U ORGANIZACIJI Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, od 4. do 8. marta na Iriškom vencu biće održan seminar „Tragovima tradicije“.

S.B.

Na njemu će stručnjaci koji se bave izučavanjem srpskog folklornog stvaralaštva, predočiti istraživanja u oblasti etnomuzikologije kao i nove vrednosne standarde u oblasti narodne umetnosti i metod obogaćivanja repertoara u folklornim ansamblima u Srbiji i dijaspori. Reč je o, kako ističe Savo Mučibabić, sekretar Saveza, najstarijem seminaru te vrste u Srbiji, koji je za 44 godine stekao veliku afirmaciju u očuvanju narodnog stvaralaštva.

- S obzirom na to da Srbija nema organizovan i potpun akademski sistem edukacije kadrova koji se bave istraživanjem i izučavanjem srpskog folklornog stvaralaštva i prenošenjem znanja na folklorne igrače, ovaj projekat Saveza, naročito poslednjih 20 godina, strateški je važan za očuvanje srpske narodne tradicije - ističe Mučibabić.- Svojom raznovrsnošću i kompetentnim predavačima seminar je značajna karika u edukaciji ne samo polaznika iz Srbije već i iz naše dijaspore. Svake godine obradimo četiri etnomuzikološke oblasti, tako da se u dokumentaciji seminara čuva vredno narodno blago za buduće generacije. Ovaj put imamo više od 20 predavača i više od 70 polaznika seminara iz svih krajeva.

Projektni tim Saveza, koji čine iskusni i afirmisani stručnjaci iz branše, kreira projekat i vodi računa da istraživači budu dobri poznavaoci terena koji se obrađuje i dobri demonstratori i pedagozi.

- Pored celokupnog prostora Srbije usmereni smo i na oblasti izvan Srbije na kojima vekovima živi srpski narod. Nažalost, jedan deo srpskog naroda bio je prisiljen da napusti svoja ognjišta tako da je naša odgovornost tim veća kada je u pitanju očuvanje njihovog identiteta i folklornog nasleđa. Takođe, u velikim delovima Vojvodine autentično srpsko folklorno nasleđe nedovoljno se neguje i postoji velika opasnost od njegovog gubljenja. To je posebni i dodatni zadatak projektnog tima da nađe način da se ta baština sačuva- kaže Mučibabić.

U okviru seminara za rukovodioce folklornih ansambala, iskusni i stručni istraživači obradili su srpsku folklornu građu, igre, pesme, običaje i nošnje u Lici, Sremu, Kumanovu i Toplici. Seminar za stare srpske instrumente nizom aktivnosti doprineće da se eliminušu drastično iskrivljavanje zvuka narodnog stvaralaštva u nas, naročito uvođenjem instrumenata i aranžmana koji ne pripadaju srpskom etnomuzikološkom korpusu. Tako će biti predočena izučavanja tehnike i stila sviranja na gajdama, samici, diplama, dvojnicama, fruli i drugim starim instrumentima.

Kako bi obezbedili stručnu primenu autentičnog materijala na sceni ukazala se potreba i za dodatnim seminarom za korepetitore- aranžere, čiji je cilj kvalitetna korepeticija folklornim ansamblima i aranžiranje tradicionalne muzike za scenu.


 


 

Pogledajte više