ZA AGRAR 55 MILIONA: Subotica usvojila niz mera pomoći poljoprivrednicima

J. L. 04. 03. 2023. u 22:44

ZA pomoć poljoprivrednicima, putem Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Grad Subotica će ove godine izdvojiti 55 miliona dinara, što je osam miliona više nego lane.

Foto D. Dozet

Putem ovog programa biće raspisani konkursi za regresiranje troškova reproduktivnog materijala (veštačko osemenjavanje), sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, kao i investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Tu je i pomoć za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, kontrolu plodnosti zemljišta, sufinansiranje troškova veterinarskih usluga i nabavke lekova, vakcina i vitamina za odgajivače svinja i goveda i organizaciju seoskih manifestacija, koje su povezane sa poljoprivrednom proizvodnjom.

  -Ove godine milion dinara je posvećeno i pčelarima, za njihovu edukaciju i povećanje proizvodnje, a nove mere su investicije u imovinu, upravljanje rizicima, troškovi osemenjavanja krava... Cilj je povećanje proizvodnje i podizanje kvaliteta grla – objašnjava Dragutin Soković. - Zahvaljujući domaćinskom rukovođenju Gradom za analizu zemljišta namanjeno je pet miliona dinara,  znatno više nego pre i pozivam poljoprivrednike da se jave i da to urade.

Na teritoriji Grada Subotice regostrovano je oko 6.500 poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, registrovane 22 zemljoradničke zadruge koje su u aktivnom statusu, dve su registrovane u oblasti stočarstva (uzgoj muznih krava i uzgoj svinja), ostale u oblasti ratarstva, voćarstva i vinogradarstva (gajenje žita, leguminoza, uljarica, voća i vinove loze), kao i osam udruženja poljoprivrednih proizvođača, udruženje odgajivača svinja i dva udruženja pčelara.

Pogledajte više