MILIČINA "ZALJUBLJENA ZVEZDA": Prva knjiga poezije i proze sedamnaestogodišnje učenice iz Kosovske Mitrovice

D. Z. 28. 02. 2023. u 12:37

"ZALjUBLjENA zvezda“ naslov je prve knjige poezije i proze koju je objavila Milica Jovanović, sedamnaestogodišnja učenica Srednje Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici a izdavač prvog ostvarenja ove mlade poetese iz je Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umetnika „Nekazano“ iz Bara.

FOTO PRIVATNA ARHIVA

Potekla u porodici koja je 1999 godine izbegla iz Đakovice u Crnu Goru, Milica je rođena u Baru 2005. godine, a danas je učenica trećeg razreda na arhitektonskom smeru u Tehničkoj školi "Miahailo Petrović Alas" u Kosovskoj Mitrovici gde je završila i Osnovnu školi „Branko Radičević“ sa odličnim uspehom.

- O poeziji Milice Jovanović mogu reći i da se obično od stvaralaca njene generacije očekuje neka naivnost u pisanju, iznuđene rime ili ritam. Ponekad i slaba kontrola emocija koja rezultira patetikom.Čitajući njenu poeziju iskreno sam iznenađen da nema toga. Kod njene nerimovane poezije zapažam tako ujednačen ritam koji po zvučnosti preuzima ulogu rima. Mlada poetesa piše kako ljubavnu tako i rodoljubivu poeziju ali i poeziju u kojoj se kroz svoje unutrašnje biće bavi sveukupnim, ljudskim bićem, a naročito onim pokretačkim duhom –o daru prema poeziji i prozi u recenziji knjige Milice Jovanović svedoči pesnik Goran Radičević.

Milica , odlična i natprosečna učenica koja se naročito ističe na polju arhitekture i koju planira da studira, veoma je aktivna i na polju književnosti a kako smo saznali u njenoj školi, do sada se okitila veoma značajnim nagradama za svoja književna ostvarenja.

- Njeni poetski i prozni sastavi sa pismenih zadataka u školi godinama komentarišu se kao nadrealni u odnosu na njen uzrast. Karaketiriše je marljivost i nesvakidašnja upornost, ali i izuzetno raskošan talenat i u slikarstvu gde je takođe nagrađivana čak i na međunarodnim konkursima i kolonijama, gdje su se njeni radovi našli uz ostvarenja eminentnih umjetnika- saznajemo o Miličinim talentima u gradu u kojem živi posledih godina a koji je kako ističe jako zavolela .

Ova mlada i ambiciozna poetesa govori engleski i služi se turskim jezikom.

Pogledajte više