POKAZNA VEŽBA PRVE POMOĆI: Paraćinski Crveni krst prenosi osnovcima životna znanja (FOTO)

Zorana Rašić 27. 02. 2023. u 20:28

DR MILOŠ Krstić, stručni saradnik Opštinske organizacije Crvenog krsta u Paraćinu, održao je danas predavanje u OŠ „Momčilo Popović“ i na licu mesta pokazao đacima kako ukazati prvu pomoć osobi bez svesti.

Foto: CK Paraćin

Predavanje i pokazna vežba namenjeni su učenicima sedmog i osmog razreda, jer u tom uzrastu deca već mogu da pruže drugome pomoć oživljavanja ako je to neophodno.

Pored dr Krstića, u vežbi su učestvovali volonteri Crvenog krsta, vršnjački edukatori Tadija Anđelković i Ognjen Jozović.

- Ukoliko se osoba onesvestila, a diše i ima normalne otkucaje srca, u tom slučaju se ne radi reanimacija već se osoba postavlja u bočni položaj, za oporavak. Reanimaciji, odnosno oživljavanju, pristupamo samo ako nema disanja i pulsa. Prvi minuti su jako važni u toj situaciji – kaže dr Krstić i podseća da mozak može da ostane bez kiseonika samo od tri do pet minuta. Svaki minut duže umanjuje moždane funkcije za deset odsto, što znači da su nakon 15 minuta bez kiseonika šanse za preživljavanje minimalne.

Miroslav Mitrović, referent programskih aktivnosti Crvenog krsta, najavljuje da sledi opštinsko takmičenje iz ove oblasti za osnovne i srednje škole, a da se slična predavanja i javne prezentacije za osnovce organizuju tokom cele nastavne godine.

Pogledajte više