VODA NE PRETI NI KUĆAMA NI NJIVAMA: U Mokrinu u toku uređenje četiri kilometra kanalske mreže

R. Š. 01. 03. 2023. u 18:52

Na području katastarske opštine Mokrin u toku su radovi na uređenju kanalske mreže koja prolazi kroz ovo selo.

Foto: Grad Kikinda

Reč je o  kaanalima begejskog sliva, glavnom i kanalu B-10, u dužini od oko četiri kilometra, na potezu od granice sa Rumunijom do uliva u reku  Zlaticu.

Vrednost radova je 24 miliona dinara, finansijer je JVP''Vode Vojvodine'', a izvođač Vodoprivredno preduzeće ''Srednji Banat''.

Uređenje kanala na ovoj lokaciji počelo je na zahtev meštana Mokrina, jer se kanali nisu kvalitetno očistili već 15 godina. Podršku Mokrinčanima u nastojajnju da se ovaj problem reši dala je lokalna samouprava.

- Ovo je zahtevan projekat, najteži na održavanju kanalske mreže, jer se na ovoj lokaciji, iz opravdanih razloga, nije radilo više od 20 godina zbog velikog broja pešačkih mostova, blizine domaćinstava i rizika od prilazaka mašina stambenim objektima. Ovo je sistem begejskog sliva i radimo na dva kanala, Glavnom i kanalu B-10. Do sada je izvađeno 13.000 kubika mulja i uklonjeno više oko 70.000 kmetara kvadratnih biljne begetacije, što znači da ćemo kanal vratiti u projektovano stanje. Svih 300 hektara zemlje, koja se nalazi od državne granice sa Rumunijom, pa do uliva u Zlaticu, opet će kvalitetno moći da se odvodnjava. Naše preduzeće ima dovoljno novca da finansira ovakve radove, jer nam ovogodišnji budžet iznosi rekordnih šest milijardi dinara - naveo je Srđan Kružević, direktor JVP ''Vode Vojvodine''.

Kružević je obišao teren u Mokrinu, zajedno sa gradonačelnikom Kikinde i načelnikom Severnobanatskog okruga Miroslavom Dučićem i pokrajinskom poslanicom Stanislavom Hrnjak.

- Kompletna sanacija kanala značajano će doprineti kvalitetu odvođenja atmosferskih voda, imajući u vidu da kanal prolazi kroz naselje. U razgovoru sa meštanima i predstavnicima Mesne zajednice, ovaj posao određen je kao prioritetan. Nastavićemo sufinansiranje ovakvih radova, opredelili smo sredstva i uređenjem kanalske mreže želimo da pomognemo našim meštanima – rekao je Lukač.

VELIKI POSAO

Prošle godine je uređeno 30 kilomatara kanalske mreže u svim katastarskim opštinama na području Grada Kikinde. Ove godine smo anstavili posao – rekao je Kružević.

Pogledajte više