ZA LAKŠU BORBU PROTIV ŠUMSKIH POŽARA: Vartogasci Nacionalnog parka "Tara" dobili novi kamion

N. J. 24. 02. 2023. u 12:34

NACIONALI park "Tara“ dobio je novo specijalizovano vozilo – vatrogasni kamion, kupljen novcem iz fonda za održivi razvoj i unapređenje šumarstva Republike Srbije, a na osnovu Konkursa za dodelu sredstava za zaštitu i unapređenje šuma.

NP Tara

Dobijeno vozilo je marke "Rozenbauer", reč je o jednom od najboljih svetskih proizvođača vatrogasnih vozila. Kamion je opremljen vrhunskom pumpom visokog pritiska i na sebi ima cisternu za 2.5 tona vode i 100 litara penila. Ove karakteristike olakšaće posao vatrogascima koji se skoro svakog leta suočavaju sa požarima na teško pristupačnim terenima.

Prethodnih dana obavljena je obuka rukovođenja kamionom, što podrazumeva uvežbavanje za rad sa pumpom visokog pritiska i ostalom pratećom opremom.

- Nabavkom specijalizovanog vozila imaćemo veći efekat gašenja šumskih požara u inicijalnoj fazi. Podizanjem tehničkih kapaciteta znatno ćemo odmeniti ljudstvo i smanjiti gašenje šumskih požara priručnim sredstvima. Takođe, jačanjem jedinica protivpožarne zaštite u znatnoj meri će se rasteretiti angažovanje profesionalnih vatrogasnih jedinica – naglasio je Marko Tomić, referent za zaštitu šuma i protivpožarnu zaštitu u Nacionalnom parku "Tara".

Pogledajte više