POSKUPELO PARKIRANJE U LESKOVCU: Tražili povećanje pojedinih cena i za 80 odsto

Igor Mitić 23. 02. 2023. u 18:18

NA današnjoj sednici leskovačkog Gradskog veća doneta je odluka o povećanju cena komunalnih usluga nekoliko preduzeća, dok je zahtev za najdrastičnije povećanje stigao iz privatne firme kojoj je lokalna samouprava poverila brigu o mirujućem saobraćaju u gradu.

foto: I.Mitić

Preduzeće „Metroparking jug“ tražilo je od lokalne samouprave da jednočasovno parkiranje u prvoj zoni poskupi za 48, a u drugoj za čak 63 odsto, dok bi prema njihovim planovima dnevna karta koštala 180 umesto 100 dinara odnosno bila bi veća za 80 procenata. U preduzeću su rekli da to zvuči puno, ali da treba imati u vidu da njihova dnevna karta važi za ceo grad, a u ostalima za jednu zoni te da su u takvim okolnostima „smatrali da nije mnogo“. Oni su naveli da cene pojedinih usluga nisu menjane godinama, a da su neke čak i smanjenje.

Uprkos obrazloženjima da su „poskupeli troškovi štampe za 200, a cena rada za 100 odsto“, njihov zahtev nije prihvaćen, pa su cene usluga korigovane za iznose manje od planiranih. Tako će Leskovčani sat vremena na parkingu, u prvoj zoni, plaćati 33 umesto dosadašnjih 27 dinara, dok će parkiranje u drugoj zoni biti skuplje za pet dinara i iznosiće 27 dinara po satu.

Cena univerzalne dnevne karte menja se sa 100 na 150 dinara. Stanarska karta biće skuplja za 25, pa će ubuduće koštati 300 dinara, dok će se za rezervisano parking mesto plaćati 5.000 umesto 3.600 dinara.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je ukazao na to da ovo preduzeće duguje gradu „ne baš tako malu sumu“. On je zatražio da se ti dugovi izmire i da se, u toku ove godine, ispuni obećanje da će u izgradnju novog parking prostora firma investirati milion evra.

Pogledajte više