PEĐI TRAJKOVIĆU U ČAST: Književno veče posvećeno preminulom pesniku održano u Jagodini (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ 22. 02. 2023. u 15:01

„NAŠ školski drug Peđa Trajković“ naziv je književne večeri, koju su organizovali OŠ „17. oktobar“ i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini.

Foto:Z.Gligorijević

Književno veče u čast preminulog Trajkovića, poznatog srpskog pesnika, satiričara, dramskog pisca i karikaturiste, okupilo je poštovaoce njegovih književnih dela i prijatelje. Prvobitna ideja je bila da događaj bude organizovan na njegov rođendan – 16. februara i da ga nazovu „Peđindan“, ali kako je tog dana državni praznik, književno veče je održano sinoć. „Peđindan“ će postati tradicionalna manifestacija.

-Peđu Trajkovića, pre svega, pamtim po osmehu, optimizmu i radosti, što je unosio gde god bi se pojavio. Takvo raspoloženje prenosio je ne samo na decu, već i na nas odrasle. Mogu slobodno da kažem da se on svojski potrudio da oplemeni duh našeg grada – kazala je Maja Aleksić, profesorka srpskog jezika u OŠ „17. oktobar“.

 

Trajković je autor preko 50 knjiga za decu i odrasle, metodičkih priručnika, antologija, drama… Dobitnik je mnogih nagrada za književno stvaralaštvo. Među njima su nagrade „Čudni zec“, „Neven“, „Zlatno Gašino pero“, „Zlatna kaciga za satiričnu poeziju“, nagrada „Zmajevih dečijih igara“...

Među brojnom publikom u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka bili su i članovi „Šarene radionice“, kabarea za decu, koji je Trajković pokrenuo.

Pogledajte više