SVILAJNČANI U NEDELJU TERAJU ZIMU: Maskenbal povodom Belih poklada na Trgu Stevana Sinđelića (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ 22. 02. 2023. u 11:15

VITEZOVI, vikinzi, veštice, dobre vile, istorijski i junaci iz filma "Perdž", kao i likovi iz raznih video igrica i dečijih crtanih filmova i ove godine će se ponosno "šepuriti" na Trgu Stevana Sinđelića u Svilajncu u okviru pokladnog maskenbala.

Foto:Z.Gligorijević

Ova tradicionalna manifestacija u Svilajncu, povodom „Belih poklada“, održaće se po 14. put u nedelju, 26. februara. Velika povorka pod maskama iz Parka evropskog prijateljstva krenuće u 11 časova, a završiće se na Trgu Stevana Sinđelića uz pokladnu vatru, posluženje, muziku i ulične zabavljače. Na velikoj bini na Trgu Stevana Sinđelića u podne će nastupiti specijalna gošća ovogodišnjeg pokladnog maskenbala Tijana Dapčević.

Prethodnih godina, čak i na nekoliko stepeni ispod nule, nekoliko hiljada Svilajnčana, ali i maskiranih pokladara iz cele Srbije, uživalo je kraj pokladne vatre, kojom se po starom, dobrom običaju simbolično teraju zima i zli duhovi, a priziva i dočekuju proleće, lepo vreme i rodna godina.

Reč je o starom paganskom običaju, koji se zadržao u nekim delovima Srbije. U Svilajncu se organizuje na drugačiji način. Običaj je pretvoren u mnogo veći događaj, a ispostavilo se i pokladari vole da teraju zimu.

 
Pogledajte više