BRŽE DO NAJUGROŽENIJIH PORODICA : Organizacijama Crvenog krsta u Vojvodini danas uručena 23 automobila

S. BAJIĆ 20. 02. 2023. u 13:46

SVIH 45 organizacija Crvenog krsta u Vojvodini prvi put imaju svoje putničko vozilo, kojim u svakom trenutku mogu da distribuiraju humanitarnu pomoć na odredišta u okruženju.

S.B.

To je danas, prilikom uručenja ključeva za 23 polovna automobila marke Škoda Fabija, u „Master“ hali Novosadskog sajma, potvrdio Dejan Ukropina, predsednik Crvenog krsta Vojvodine i naglasio da je tim činom završen projekat uz podršku Pokrajinske vlade i Crvenog krsta Gornja Austrija.

- Zaposleni i volonteri Crvenog krsta Vojvodine, sada mogu da dođu do većeg broja korisnika i ostvare misiju zbog koje postoje. Jer, bilo je veoma teško i gotovo nemoguće u određenim situacijama distribuirati humanitarnu pomoć bez vozila na velikoj teritoriji- rekao je Ukropina.

Marija Olah- Kalmar, sekretar Crvenog krsta opštine Titel, koja je već 38 godina na tom radnom mestu kao jedina zaposlena, naglašava da je veliki broj organizacija Crvenog krsta dugo čekao ovaj dan.

- Konačno je došao trenutak kom smo se nadali i suvišno je govoriti o značaju automobila kojim sada raspolažemo i kojim možemo da pokrijemo kompletnu našu teritoriju- kaže Olah-Kalmar.- Do juče smo se snalazili, pozajmljivali automobile, vozili nas volonteri, naši članovi i prijatelji radi da pomognu. Sada je već druga slika i možemo da dopremo do svih šest mesta koja su u titelskoj oštini.

Automobil će voziti Dejan Gajić, dugogodišnji volonter Crvenog krsta, inače zaposlen u Ustanovi za zaštitiu prirode „Titelski breg“.

- Automobil će nam omogućiti da distribuiramo pomoć najugroženijim porodicama u Mesnim zajednicama i titelskoj opštini koja broji oko 15.000 žitelja. Mi imamo 60 volontera uz čiju pomoć ćemo sada efikasnije da izvršavamo našu misiju. Najpre idemo u poseti u Gardinovce, da se starim licima i ugroženim porodicama, kao i žiteljima tog sela, pohvalimo da smo dobili vozilo. Takođe, namera nam je i da najavimo akciju „Dobrovoljnog davanja krvi“-kaže Marija Olah- Kalmar.

Pogledajte više