OD PONORA, DO RENESANSE: Vukov sabor među dobitnicima ovogodišnjeg Sretenjskog ordena (FOTO)

Vladimir Mitrić 17. 02. 2023. u 16:45

MANIFESTACIJA "Vukov sabor“, koju organizuju Centar za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici i Grad Loznica, ove godine odlikovana je Sretenjskim ordenom drugog stepena povodom 90 godina postojanja.

Foto: V.Mitrić

 Orden je od predsednika Aleksandra Vučića primila mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu. Nešković kaže da je reč "velikom uzdarju, koje će, ne samo nesebično da bude čuvano, već će, i dalje i više, da razvijaju saborske svetkovine, čuvajući našu kulturnu baštinu,a tim i naš nacionalni identitet“.

- Ovo nije samo priznanje Vukovom saboru, našoj ustanovi i gradu Loznica, već svim našim ljudima, kojima je ova manifestacija, od malih nogu, mila i draga - ističe dr Nešković. -Ovo je prilika da zahvalimo svima onima koji sa nama sarađuju, pomažu nas i podržavaju, znajući da radimo uzvišen posao i da mora da bude dostojan slavnog Vuka i raskošnog njegovog dela za naš rod i otadžinu.

foto V Mitrić

A, Vukov sabor, mada naša najstarija i najveća kulturna manifestacija, početkom ovog veka, voljom tadašnje republičke vlasti bio je sveden na lokalni nivo. U godini 2008. pretilo je čak da se obruši Vukova spomen kuća. Tada predsednik opštine Loznica, koja još nije imala status grada, Vidoje Petrović, svesrdno podržava inicijativu Kompanije "Večernjih novosti", čiji je ključni nosilac bilo naše lozničko dopisništvo, da se obnovi Vukova spomen kuća, podignuta davne 1933. godine, kada je održan i prvi Vukov sabor.

Usledila je akcija koja je imala ne samo finansijski interes, već i želju da se Vukov sabor vrati na stare, slavne grane. Prvi koji se priključio akciji bio je dr Milan Jelić, tadašnji predsednik Republike Srpske, veliki čovek u svakom pogledu. Usledile su pomoći sa drugih strana. I ne samo da je kompletno, po najstrožim aršinima stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uređena Vukov spomen kuća, već su restaurirani svi njeni eksponati, njih više od sto.Tršić dobija, potom Muzej jezika i pisma, Kuću pisaca i kompletno preuređeno saborište i sav komplekst znamenitog mesta, kako je, i zvanično, nazvan.

Samo koji mesec kasnije, Vukov sabor je po sadržajima i poseti, bio jedan od najboljih u svojoj dugoj istoriji. Doživeo je, u pravom smislu, renesansu i kvalitet manifestacije, ne samo u Tršiću, već i u Loznici i okolini, nastavio je da se razvija samo uzlaznom linijom.Tršić, na inicijativu, sada gradonačelnika Petrovića, iz u zdušnu pomoć države,dobija Naučni obrazovni centar „Vuk Karadžić“ koji je đake i studente, ali i naučnike jedna od najznačajnih „adresa“ za društvene nauke.

Petrović: Vučić najzaslužniji za renesansu Vukovog sabora

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je veliki dan za Loznicu i čitav Jadar, Vukov zavičaj, što je predsednik Vučić odlikovao Sretenjskim ordenom drugog reda Vukov sabor. Petrović ističe da je upravo predsednik Vučić najzaslužniji za vaskrenje Vukovog sabora u svetlu u kakvom nikad, do sada, od ustanovljenja, davne 1933 godine, nije bio.

Uz ogromnu pomoć, razumevanje i shvatanje predsednika Vučića, dodaje Petrović, sabor je procvetao po sadržajima, učesnicima i posetiocima.

Foto: Vladimir Mitrić

- Bez pomoći predsednika Vučića ne bismo dobili ovako dragoceno, lepo i funkcionalno zdanje kao što je Naučno obrazovni centar "Vuk Karadžić" u Tršiću, čime je Vukov sabor dobio još više na značaju, kvalitetu i promociji naše kulturne baštine - kaže Petrović. - Država kojoj je na čelu predsednik Vučić, kao i kad je bio na čelu Vlade, doprinela je renesansi Vukovog sabora, kulture uopšte, uz infrastrukturne podvige, dovođenje velikih kompanija i zapošljavanje ljudi....

Predsednik Vučić je prvi i jedini predsednik Srbije koji je bio besednik na Vukovom saboru, u godini kada je obeležavano i 700 leta Manastira Tronoša , gde je Vuk Karadžić stekao prvu pismenost od igumana Stefana Jovanovića, koji je te godine upisan u knjigu svetih SPC.

Pogledajte više