LEDENI DANI POVEĆALI POTROŠNJU: Iako su se grajali i na struju, Vranjanci ranijim uštedama sačuvali energetski sistem

Dejan Ristić 16. 02. 2023. u 12:24

ZBOG hladnog talasa koji je prethodnih sedmica zahvatio jug Srbije, potrošnja električne energije je povećana za oko 10 odsto.

EPS Vranje

Upravo zbog toga, za energetski sistem vrlo su značajne uštede energije koje su građani, institucije i privreda ostvarili u prethodna tri meseca. U ovom periodu, na području Ogranka Elektrodistribucije Vranje zabeležena je manja potrošnja u odnosu na iste uporedne mesece, i to u proseku u proseku za 5 - 7 odsto.

Kako navode iz vranjske Elektrodistribucije, jedan od razloga za to je racionalizacija potrošnje koju sprovode lokalne samouprave i javna preduzeća, na osnovu preporuka Vlade Srbije, ali i individualna štednja. Ne treba zaboraviti i popust na računima za električnu energiju koji se obračunava građanima koji ostvare manju potrošnju u odnosu na uporedni mesec prošle godine.  

Loši vremenski uslovi praćeni snežnim padavinama i olujnim vetrom koji su zahvatili naše područje poslednje tri sedmice, izazvali su manje probleme u napajanju strujom. Sneg i niske temperature otežavali su elektromonterskim ekipama pristup do krajnjih korisnika u brdsko-planinskom području, što je imalo uticaja na vreme popravke kvarova na niskonaponskoj mreži. 

Sa povećanjem temperature, očekuju se dalje uštede električne energije.

Pogledajte više