POČELA SANACIJA MUZEJA KULTURNE ISTORIJE Radovi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika

D. NOVKOVIĆ 22. 02. 2023. u 06:15

U NEMANjINOJ ulici u Požarevcu počela je obnove Muzeja kulturne istorije, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 22 miliona dinara.

D.N.

Obnova zgrade, površine 450 kvadrata, koja ima suturen, prizemlje i potkrovlje, izvodiće se u četiri faze. Pošto se radi o objektu veoma vrednom za kulturnu istoriju Požarevca, radovi će se odvijati u saradnji sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

- Objekat, koji je pod upravom požarevačkog Narodnog muzeja, biće završen tokom ove godine i dat na upotrebu i uživanje ljubiteljima istorije i umetnosti iz našeg grada, ali i posetiocima sa strane. Pošto je sam objekat od izuzetnog značaja za našu kulturnu baštinu a i veoma zapušten, insistiraćemo na kvalitetu izvedenih radova - izjavio je gradonačelnik Saša Pavlović prilikom obilaska radova.

Muzej kulturne istorije smešten je u kući koju je 1860. godine podigla porodica Nestorović, iz koje potiče i Nikola Nestorović (1868-1957), jedan od osnivača Arhitektonskog fakulteta i autor brojnih građevina u Beogradu.

Enterijer ovog objekta krasi stilski nameštaj iz Pešte, Beča i Beograda, koji će biti posebno restaurirani. Poseban rad iziskuje i obnova freske "Četiri godišnja doba" na tavanici Plavog salona.

JAVNE NABAVKE

IZVOĐAČI radova za obnovu Muzeja kulturne istorije traženi su u tri navrata. Prve dve javne nabavke, u 2021. i 2022. godini, nisu uspele, ali jeste treća, raspisana prošlog oktobra, kada je odabrana grupa izvođača iz Požarevca i Beograda. Trenutno se traže izvođači za restauraciju plafonske freske i starog nameštaja.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Gordana Bojkovića, ranije je na zgradi izvršena zamena krova, što je bilo interventno, jer je dolazilo do prokišnjavanja i oštećenja unutrašnjosti.

- Po završetku obnove, ovaj objekat građanima će prikazati istoriju života u našem gradu, ali će pokušati i da osvetli dinastiju Obrenović, koja je značajna jer je u njeno doba Požarevac najviše napredovao. Na ovaj način će se grad i građani odužiti ovoj dinastiji - istakao je Bojković.

Pogledajte više