NOVA FOLKLORNA MANIFESTACIJA U ZAJEČARU: „Glas sa Vetrena“ okupio mlade iz sedam ansambala (Foto)

S. M. J. 12. 02. 2023. u 13:22

SELO Mali Izvor, na nešto više od 20 kilometara od Zaječara, ugostilo je ovog vikenda članove sedam folklornih ansambala na prvoj po redu manifestaciji „Glas sa Vetrena“.

Foto: Radio Magnum

U Malom Izvoru je ovog vikenda održana manifestacija „Glas sa Vetrena“ na zahtev meštana koji su želeli da i sami daju doprinos očuvanju tradicije ovog kraja. Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa mesnom zajednicom Mali Izvor, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Na sceni tamošnjeg doma kulture nastupili su folkloristi, vokalni i instrumentalni solisti iz kulturno – umetničkih društava „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,  „Graničar“ iz Halova, “Gradec“ iz Gradskova, „Božur“ iz Zvezdana, „Romilijana“  iz Gamzigrada,  „Sloga“ iz Vražogrnca i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, a u programu su se prigodnim recitalom predstavili i učenici iz Malog Izvor i Borovca.

- Manifestacije su vrlo značajne, jer pored očuvanja tradicije, predstavljaju jedini kulturni događaj u selima na teritoriji grada Zaječara. Važno je i to što su doprinele oživljavanju folklornih ansambala u desetak  sela – kaže Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Pogledajte više