CILJ DA SE SAČUVA TRADICIJA: Zaječarska sela oživela kroz smotre i prela

S. M. J. 18. 02. 2023. u 08:55

SA ciljem da sačuvaju tradiciju a sela u svom kraju ožive u Zaječaru će ove godine biti održano čak 36 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva.

Foto: Radio Magnum

Nakon što je u Klenovcu sa uspehom organizovana druga po redu, a prva ovogodišnja manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva,  „Sveti Sava, naša slava”, i Mali Izvor kod Zaječara ugostio je članove ovdašnjih kulturno umetničkih društava, folkloriste, ali i mlade vokalne i instrumentalne soliste.

Na prvom „Glasu sa Vetrena“ učestvovalo je čak sedam ansambala sa teritorije grada Zaječara. Najlepše pesme i igre ovog kraja publici u tamošnjem Domu kulture predstavila su Kulturno-umetnička društva: „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,  „Graničar“ iz Halova, “Gradec“ iz Gradskova, „Božur“ iz Zvezdana, „Romilijana“  iz Gamzigrada,  „Sloga“ iz Vražogrnca i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, a u programu su prigodnim recitalom nastupili i učenici iz Malog Izvor i Borovca.

-Ovo je već druga ovogodišnja manifestcija koja se organizuje u selima  na području Zaječara, a do kraja godine biće održano čak 36. Namera je da se smotre narodnog stvaralaštva organizuju u svim selima koja to žele– kaže Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Minule godine je ova ustanova u saradnji sa zaječarskim selima i pod pokroviteljstvom Grada Zaječara organizovala sa uspehom 28 manifestacija, a ove godine planiraju čak osam novih. Pored tradicionalnih u Halovu, Gradskovu, Gamzigradu, Velikom Izvoru, Zvezdanu, Rgotini, Grlištu, Nikoličevu, Vražogrncu, Lenovcu, Šipikovu i drugim selima ove godine nove manifestacije dobiće Šljivar, Vratarnica, Čokonjar, Mali Jasenovac, a planirani su i programi u Kotlujevcu, Festival romske kulture i tradicije u Zaječaru i Međunarodni srpsko-bugarski sabor na Vrškoj Čuki.

- Manifestacije su vrlo značajne, jer pored očuvanja tradicije, predstavljaju jedini kulturni događaj u selima na teritoriji grada Zaječara. Važno je i to što su doprinele oživljavanju folklornih ansambala u desetak  sela – dodaje  Biljana Glišić.

Pogledajte više